Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Regelgeving tav Corona in verpleeghuizen

7 mei 2020

Vraag nummer: 60698

M’n moeder verblijft in een verpleeghuis, wanneer ze komt te overlijden nu het covid 19 speelt, wat zijn nu de spelregels? Mag de fam hierbij zijn of wordt ze direct overgebracht naar uitvaartcentrum oid??

Antwoord:

Geachte heer,

Ik weet niet wat de spelregels zijn bij een overlijden in een verpleeghuis. Ik denk dat sommige verpleeghuizen er een eigen invulling aan geven, als iemand nog maar enkele uren te leven zou hebben. Ik vermoed dat men in principe vasthoudt aan he uitgangspunt dat men geen bezoek wil ontvangen. Maar ik weet het niet.

U kunt het natuurlijk altijd zelf vragen, in het verpleeghuis. Maar het zijn zulke gekke tijden en er verandert zoveel, dat het best zo kan zijn wat men nu vertelt, of een week of over een maand niet meer kan. Of dat er juist weer meer kan.

Als te voorzien is dat iemand op korte termijn overlijdt en die zou verblijven in een verpleeghuis of een andere instelling waar beperkte of geen bezoekmogelijkheden zijn, dan kan het anders worden aangepakt door de familie. De familie kan dan de terminale persoon uit het verpleeghuis halen en thuis nog in zijn of haar laatste dagen verplegen. Een verpleeghuis is immers geen gevangenis. Een bewoner mag gaan en staan waar hij wil en ook besluiten om het verpleeghuis te verlaten en bij een van de kinderen te gaan wonen of een andere oplossing te zoeken. Het moet natuurlijk de eigen wens van de bewoner zijn en die moet die wens kenbaar kunnen maken.
Dan kan een ouder naar een locatie waar geen regels ten aanzien van bezoek gelden.

Maar goed, niet iedereen is in staat om een familielid thuis op te vangen. En in een situatie dat te verwachten is dat iemand spoedig komt te overlijden is dat extra zwaar. Maar het zou wel kunnen.

Als iemand in een verpleeghuis overlijdt, vermoed ik ook dat men de overledene snel wil laten overbrengen naar een uitvaartcentrum. Maar het is de familie die mag beslissen naar welk rouwcentrum dat dan is. De familie moet immers de kosten betalen. Dat moet u dus wel tijdig bij het verpleeghuis aangeven.

U moet eigenlijk al weten en het verpleeghuis vertellen welke uitvaartonderneming of welke uitvaartverzekering de verzorging en overbrenging gaat regelen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages – kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden.
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder