Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Ligdag dubbel vangen voor verpleeghuis/ziekenhuis


3 november 2013

Vraag nummer: 36248

Sommige ziekenhuizen en verpleeg- of verzorgingshuizen brengen kosten in rekening bij nabestaanden die al gedekt zijn door de zorgverzekering van de overledene of door de AWBZ. Het gaat hierbij om de sterfdag en de dag(en) erna dat de overledene nog niet is opgehaald.

Als iemand komt te overlijden in het ziekenhuis, dan wordt de sterfdag in principe nog door de verzekering betaald als ligdag. Officieel wordt maar tot 3 uur na overlijden gedekt door de zorgverzekeraar. Een aantal ziekenhuizen vraagt wel geld aan de nabestaande(n) voor de sterfdag, maar het lijkt erop dat dat dubbel vangen is.

Verpleeg- en verzorgingshuizen krijgen na het overlijden van een bewoner nog 13 dagen vergoed vanuit de AWBZ. Die termijn is bedoeld voor de familie om afscheid te kunnen nemen en de kamer leeg te kunnen maken, en voor de instelling om de kamer daarna weer klaar te maken voor een nieuwe bewoner.

Zijn die kosten terecht?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Of die kosten terecht zijn, weet ik niet. Van de kosten van ziekenhuizen e.d. heb ik geen verstand; daar zijn andere site's voor. Deze site gaat over de wetgeving voor begraven en cremeren, niet over de regels voor de medische zorg. Maar ik heb wel de indruk dat er enkele dingen door elkaar worden gehaald.

De in uitvaartkringen bekende termijn van 3 uur na het overlijden heeft te maken met de verzorging van de overledene, niet met het gebruik van een bed of een kamer.
Men is het er over eens dat een overledene uiterlijk 3 uur na het overlijden verzorging moet krijgen, o.a. voor vochtverlies. De nabestaanden hebben 3 uur de tijd om een
uitvaartondernemer van hun keuze de overledene weg te laten halen. Als dat niet
lukt, kan het nodig zijn om het stoffelijk overschot te verzorgen en daar dan (natuurlijk) extra kosten voor in rekening te brengen. Binnen 3 uur na het overlijden mogen, als er verzorging zou plaatsvinden, door het ziekenhuis geen extra kosten in rekening worden gebracht. Maar na die 3 uur wel.

De verzorging van het lijk en de 3-uurs grens heeft niets te maken met het in rekening brengen van 1 of een halve ligdag door een ziekenhuis of verpleeghuis.

De vergoeding van 13 dagen die verpleeg- en verzorgingshuizen krijgen voor een kamer na het overlijden van een bewoner, hebben ook niets te maken met de 3-uurs termijn en de verzorging van het lijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld over de vraag of kinderen verplicht zijn om de uitvaart van hun ouders te betalen:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >