Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Koelen van overleden baby


22 juni 2005

Vraag nummer: 3853  (oude nummer: 6072)

In hoeverre moet een pas/dood geboren baby officieel in een mortuarium geplaatst worden of mag dit ook op de afdeling zelf in een gewone koelkast.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Er is geen enkel wettelijk voorschrift dat gebiedt om een overleden persoon pe se in een mortuarium te bewaren. Het mag op zolder, in de kelder, in de bezemkast, bij de buren, met koeling en zonder koeling, ongeacht of de overledene 1 dag of 100 jaar geleefd heeft. Dus wettelijk gezien mag het ook in een koelkast, zowel thuis als in een ziekenhuis. Wat alleen niet mag, is een vrieskist. Dat is conserveren, wat verboden is.

Een ander punt is, of de interne regels van het ziekenhuis het toestaan. Ik vermoed althans dat u uw vraag vanuit het ziekenhuis stelt. Er zijn weinig particulieren met afdelingen thuis. Ik kan me voorstellen dat vanuit hygiƫnisch oogpunt een koelkast waarin ook levensmiddelen worden bewaard, niet hiervoor gebruikt mag worden. Er kunnen ook voorschriften gelden of protocollen gelden voor koelkasten waar bijvoorbeeld medicijnen worden bewaard. Dat weet ik niet, ik ken geen regelgeving op dit punt, maar zou me wel kunnen voorstellen dat het bestaat.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >