Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kist open maken voor indentificatie


4 juli 2019

Vraag nummer: 58180

mag ik een kist openen als medewerker van uitvaartcentrum als deze bij ons binnnen wordt gebracht om een controle of identificatie te doen

Antwoord:

Geachte heer,

Jazeker!
Soms is het niet alleen een kwestie van mogen, maar zelfs van moeten.

Als uitvaartcentrum, maar ook als begraafplaats en crematorium, moet men weten dat men met de juiste overledene van doen heeft. Als ergens twijfel over bestaat, is het verstandig om het te controleren. Het gaat daarbij niet alleen om de identiteit van de overledene, maar ook om controle op wat er eventueel in de kist is bijgesloten.

In artikel 8 van de Wet op de lijkbezorging is geregeld dat wanneer onzeker is of de papieren bij een kist wel kloppen en of de juiste persoon in een kist ligt, er niet mag worden begraven of gecremeerd. Eerst moet het lichaam worden geïdentificeerd door personen die de overledene bij leven hebben gekend. Uiteraard moet daar de kist voor open.

Als die twijfel er al eerder is, hoeft men niet te wachten tot de kist bij de ingang van de oven of de rand van het graf staat. Uiteraard kan men ook eerder een controle uitvoeren.

Maar de kist mag ook om andere redenen open. Bijvoorbeeld als er het vermoeden is dat een niet afbreekbare lijkhoes is gebruikt, of als er niet toelaatbare spullen in de kist zijn gelegd.
Er is geen algemeen wettelijk verbod om een kist te openen. Zeker niet als dat gebeurt door medewerkers van een uitvaartcentrum of begraafplaats of crematorium in de uitoefening van hun functie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE