Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Kist open maken voor indentificatie

4 juli 2019

Vraag nummer: 58180

mag ik een kist openen als medewerker van uitvaartcentrum als deze bij ons binnnen wordt gebracht om een controle of identificatie te doen

Antwoord:

Geachte heer,

Jazeker!
Soms is het niet alleen een kwestie van mogen, maar zelfs van moeten.

Als uitvaartcentrum, maar ook als begraafplaats en crematorium, moet men weten dat men met de juiste overledene van doen heeft. Als ergens twijfel over bestaat, is het verstandig om het te controleren. Het gaat daarbij niet alleen om de identiteit van de overledene, maar ook om controle op wat er eventueel in de kist is bijgesloten.

In artikel 8 van de Wet op de lijkbezorging is geregeld dat wanneer onzeker is of de papieren bij een kist wel kloppen en of de juiste persoon in een kist ligt, er niet mag worden begraven of gecremeerd. Eerst moet het lichaam worden geïdentificeerd door personen die de overledene bij leven hebben gekend. Uiteraard moet daar de kist voor open.

Als die twijfel er al eerder is, hoeft men niet te wachten tot de kist bij de ingang van de oven of de rand van het graf staat. Uiteraard kan men ook eerder een controle uitvoeren.

Maar de kist mag ook om andere redenen open. Bijvoorbeeld als er het vermoeden is dat een niet afbreekbare lijkhoes is gebruikt, of als er niet toelaatbare spullen in de kist zijn gelegd.
Er is geen algemeen wettelijk verbod om een kist te openen. Zeker niet als dat gebeurt door medewerkers van een uitvaartcentrum of begraafplaats of crematorium in de uitoefening van hun functie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder