Gemeentelijk mortuarium noodzakelijk?


2 februari 2002

Vraag nummer: 786  (oude nummer: 1004)

9 dec 2000

Is een gemeente verplicht een mortuarium op haar grondgebied te hebben? Bijvoorbeeld ten dienste van verdrinkingsgevallen op een nabij gelegen recreatieterrein of verkeersongevallen op een nabij gelegen snelweg. Indien nee, was dit in het verleden wel zo?
Indien ja, ook als er mortuaria door paticulieren of ondernemers worden gerund?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een gemeente is niet verplicht om een mortuarium op haar grondgebied te hebben. Zowel niet van haarzelf als van particulieren of een andere overheidsdienst. In het verleden was er ook niet een dergelijk verplichting.
Iets anders is dat een gemeente wel een rampenplan heeft en dat in dat rampenplan meestal ook is voorzien wat voor gebouw bij een grootschalige ramp - tijdelijk - als mortuarium zou kunnen dienen. Dat kan van alles zijn, van kerkje via sportkantine tot pension. Maar zo'n "morgue" is geen regulier mortuarium. Alhoewel er ook een gewoon mortuarium of rouwcentrum voor gebruikt kan worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

9 december 2000

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >