Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Gemeentelijk mortuarium noodzakelijk?

2 februari 2002

Vraag nummer: 786 (oude nummer: 1004)

9 dec 2000

Is een gemeente verplicht een mortuarium op haar grondgebied te hebben? Bijvoorbeeld ten dienste van verdrinkingsgevallen op een nabij gelegen recreatieterrein of verkeersongevallen op een nabij gelegen snelweg. Indien nee, was dit in het verleden wel zo?
Indien ja, ook als er mortuaria door paticulieren of ondernemers worden gerund?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een gemeente is niet verplicht om een mortuarium op haar grondgebied te hebben. Zowel niet van haarzelf als van particulieren of een andere overheidsdienst. In het verleden was er ook niet een dergelijk verplichting.
Iets anders is dat een gemeente wel een rampenplan heeft en dat in dat rampenplan meestal ook is voorzien wat voor gebouw bij een grootschalige ramp - tijdelijk - als mortuarium zou kunnen dienen. Dat kan van alles zijn, van kerkje via sportkantine tot pension. Maar zo'n "morgue" is geen regulier mortuarium. Alhoewel er ook een gewoon mortuarium of rouwcentrum voor gebruikt kan worden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

9 december 2000

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder