Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Bouwvoorschriften aula begraafplaats

24 oktober 2002

Vraag nummer: 1339 (oude nummer: 1687)

Fri Aug 11 11:39:38 2000

Ik ben architect en ik heb opdracht om een nieuwe Aula met condoleance-ruimte e.d. te ontwerpen op een bestaande begraafplaats.
Weet u of er aanvullende voorschriften en eisen zijn voor dit type gebouwen.
Is er een instantie waar ik dit soort informatie kan opvragen (al dan niet tegen betaling).

wim@oosterhuis-architecten.nl

Antwoord:

Fri Aug 11 14:24:58 2000

Geachte heer,

Bij de bouw van een aula hebt u in eerste instantie te maken met de bouwvoorschriften van de gemeente.
Voorts moet u rekening houden met de functie van het gebouw. Is het alleen een ruimte om te condoleren en een herdenking te houden, of kan het ook voorkomen dat overledenen er worden bewaard gedurende een of meer dagen en nachten? Er zijn gemeenten die, als zij in de begrafenis voorzien ex artikel 21 Wlb, de overledene in een eigen aula bewaren en niet van een commercieel rouwcentrum gebruik maken.
De aula van een begraafplaats wordt ook wel eens ingezet als morgue, in het geval van een calamiteit of ramp binnen de gemeente. Ook iets om rekening mee te houden.
Als de aula een ruimere functie krijgt, bevat de Inspectie-richtlijn lijkbezorging van de Inspectie voor de milieuhygiƫne een aantal wenken.
U kunt voor overleg en advies over de inspectie-richtlijn en andere aspecten contact opnemen met het bedrijfsbureau van de Landelijke Organisatie van Begraafplaatsen. Het adres is: Gerard Dousingel 15, 3351 JE Papendrecht. Tel. (078) 6425048, fax (078) 6425049. De bedrijfsconsulent van de LOB is de heer ing. W.F.K. Zaalberg. Hij is ook per e-mail te bereiken: bedrijfsbureau@begraafplaats.nl. Een kort en eenvoudig advies zal wel kosteloos zijn. Maar ik weet dat de heer Zaalberg erg veel ervaring met de bouw van aula's heeft en dat de LOB zijn ervaring met dit soort projecten voor een bescheiden uurbedrag ter beschikking stelt.

mr W.G.H.M. van der Putten

11 augustus 2000

Print deze pagina

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder