Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Bouweisen sectiekamer/mortuarium

24 februari 2004

Vraag nummer: 2916 (oude nummer: 4052)

We zijn werkzaam in een ziekenhuis en hebben opdracht om een nieuwe Sectiekamer /mortuarium te ontwerpen.
Weet u of er aanvullende voorschriften en eisen zijn voor dit type ruimten. (bv aanwezigheid douche en wc, en toegang daartoe. bouw voorschriften?)
Is er een instantie waar ik dit soort informatie kan opvragen.

Antwoord:

Geachte heer,

Er staan enkele - zeer algemene - tips in de Inspectierichtlijn lijkbezorging van de Inspectie voor de milieuhygiƫne van VROM.
Zoals de aanwezigheid van een wasbak en de wenselijkheid van een aparte ruimte om je om te kleden. Niets spectaculairs.

De Inspectierichtlijn lijkbezorging is op te vragen bij het ministerie van VROM en is ook opgenomen in het Thematisch handboek lijkbezorging van uitgeverij SDU/vermande, mijn oude Handboek Wet op de lijkbezorging (1993) en het supplement bij de Wet op de lijkbezorging Editie Schuurman & Jordens deel 29.

U zou ook eens contact op kunnen nemen met andere gebruikers van dit soort ruimten, zoals andere ziekenhuizen, CMO en het Mortuarium Schiphol (www.zdg.nl) en naar hun ervaringen en tips vragen. En dan vergeet ik zowaar bijna de Vereniging van Mortuariumbeheerders in de Gezondheidszorg (http://www.mortuarium.nl/vmg), Tel (0345) 58 07 70, Fax (0345) 58 06 59 (het secretariaat zit bij het kantoor van CMO/ZDG).

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder