Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Milieubelasting begraven


20 mei 2009

Vraag nummer: 6548  (oude nummer: 13063)

Moet een werkstuk maken voor mijn opleiding uitvoerder groen/ grijs waarin wordt gevraagt wat de milieubelastende zaken zijn binnen onze gemeente met daar bij ook de begraafplaatsen.
Wil graag weten of mensen die lange tijd medicijnen hebben gebruikt met het verteringsproces zaken vrijkomen die in het grondwater komen zeg maar wat komt er vrij bij de ontbinding van een lichaam. Ben zelf werkzaam op een begraafplaats dus schrik niet gauw ergens van hoor.

Vriendelijke groet,

Elbert Molenaar

Antwoord:

Geachte heer,

Er zijn geen gegevens over het gebruik van medicijnen en de gevolgen daarvan voor het milieu als de betreffende mensen overlijden en worden begraven. Niemand noteert ergens, als mensen begraven worden, wat de medicijnen zijn die zij wanneer in welke hoeveelheden gebruikt hebben. Van individuele mensen zijn zulke gegevens dus niet bekend.

Maar je kunt wel onderzoeken wat op langere termijn het begraven van mensen, waarvan waarschijnlijk een deel medicijnen heeft gebruikt, zou kunnen betekenen. Dat is gewoon het onderzoeken van de samenstelling van grond en grondwater van de begraafplaats.
Er zijn in het verleden diverse onderzoeken gehouden naar mogelijke vervuiling van het grondwater en oppervlaktewater (vijvers en sloten) op en rond begraafplaatsen. Er is kort gezegd geen meetbare vervuiling door medicijnen of andere stoffen die 'via de mens' in de bodem terecht komen. Alles wat er was, wordt blijkbaar afgebroken of in de mens zelf, of in de bodem of in het grondwater van de begraafplaats. Wat er nog van over was, was niets, of zo weinig dat het niet te meten was.

Over de effecten van begraven op grondwater en andere milieuaspecten kunt u lezen in het recente rapport 'Terug naar de natuur', Alterra-rapport 1789. Alterra is een onderdeel van de Wageningen Universiteit. Het rapport is te downloaden via:
http://www.alterra.wur.nl/Wever.Internet/Templates/Standard.aspx?NRMODE=Published&NRNODEGUID=%7b38E1B05E-D96F-4E59-8AA0-C8C563351697%7d&NRORIGINALURL=%2fNL%2fpublicaties%2bAlterra%2fAlterra%2brapporten%2f&NRCACHEHINT=Guest

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >