Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wachten op arts na overlijden?


4 augustus 2014

Vraag nummer: 39262

Als iemand overlijdt, moet je dan wachten tot de arts geweest is voordat je de laatste eer gaat bewijzen. Of je gelijk kan beginnen.

Antwoord:

Geachte heer,

Als iemand is overleden, moet eerst een arts vaststelen of sprake is van een natuurlijke of een niet-natuurlijke dood. Bij twijfel daarover moet de gemeentelijke lijkschouwer worden gewaarschuwd en moet soms nader forensisch onderzoek plaatsvinden.

Ik weet niet wat u verstaat onder 'de laatste eer bewijzen'. Als u bedoelt dat u bijvoorbeeld een kaarsje opsteekt of een gebed of gedicht uitspreekt, dan zal dat geen enkel probleem zijn. Maar als u de overledene wilt gaan wassen of wilt verplaatsen, dan is dat wel een probleem. De arts moet de overledene in een zo ongerept mogelijke situatie zien om goed te kunnen beoordelen of sprake is van een natuurlijke dood of niet. Artikel 76 van de Wet op de lijkbezorging zegt o.a. dat wanneer in verband met omstandigheden een niet-natuurlijke dood niet uitgesloten geacht kan worden, de overledene niet mag worden vervoerd zonder verlof van de officier van justitie of een van zijn hulpofficieren.
Het is gewoon het verstandigst om nergens aan te komen en niets te doen voordat de overledene door een arts geschouwd is.

Het is daarom ook vaak best een probleem als er geen arts is die de overledene op korte termijn wil of kan schouwen, zoals 's avonds en in de weekeinden in verpleeghuizen vaak het geval is. Ook in andere gevallen geven artsen een overlijden weinig prioriteit.
Ik heb helaas de indruk dat de medische stand de lijkschouwing in het algemeen niet erg serieus neemt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >