Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verschil GGD - lijkschouwer


7 maart 2004

Vraag nummer: 2947  (oude nummer: 4089)

Wat is het verschil tussen de GGD en de gemeentelijke lijkschouwer? Ben ik correct te veronderstellen dat deze beide begrippen ongeveer hetzelfde betekenen?

Antwoord:

Geachte heer,

De GGD is de Gemeentelijke Gezondheids Dienst. Soms heet het ook GG&GD. In grote steden heeft men een eigen GGD; op het platteland is het regionaal georganiseerd. Dan is de GGD een samenwerkingsverband van meerdere gemeenten.
De GGD heeft vele taken, zoals (denk ik) preventieve gezondheidszorg, de schoolarts, bestrijding epidemieën, voorlichting over aids, geslachtsziekten etc. En, soms ook de lijkschouwing.

Vroeger werd in een gemeente gewoon één van de huisartsen tot gemeentelijke lijkschouwer benoemd. Omdat de huisartsen het drukker kregen, het werk niet aantrekkelijk was, er soms een specialisme ontwikkeld werd e.d., werd een van de artsen van de GGD aangewezen als gemeentelijke lijkschouwer. Dit is een ontwikkeling van enkele decennia. Er zijn nog steeds gemeenten waar een of meer huisartsen ook gemeentelijke lijkschouwer zijn, maar in de meeste gemeenten zijn (ook) GGD-artsen deze taak gaan uitoefenen.

De GGD doet dus veel meer dan alleen lijkschouw. En gemeentelijke lijkschouwers kunnen ook andere artsen zijn dan alleen die in dienst van de GGD.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >