Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Toch A-briefje (Onterechte verklaring van overlijden; toch lijkschouwing)


24 juni 2005

Vraag nummer: 3857  (oude nummer: 6081)

Geachte heer,

Het volgende is me overkomen. Ik wil het gewoon even meededelen. Puur informatie over wat ik in de praktijk meemaak.

Vorige week regelde ik de uitvaart van iemand die 3 maanden geleden door een ongeval in coma is geraakt en vanwege complicaties (longontsteking) en 10 dagen geleden is overleden.
Ik heb aan de chauffeur meegedeeld dat hij de B-verklaring en de waarschuwingsbrief moest meenemen uit het ziekenhuis. Niet zoeken naar de A-verklaring, die is er immers niet. De chauffeur is bezig met de STIVU-cursus en dit was een mooi praktijkvoorbeeld voor hem van hetgeen van toepassing is bij een niet natuurlijke dood.

's Ochtends keurig een A en B op mijn bureau en een chauffeur die het allemaal niet meer begreep. Maar ja, moet ik dan die dokter gaan bellen om te zeggen dat het niet klopt? Meestal vinden ze dat niet leuk. De situatie was nu eenmaal zo en ik heb maar gewoon aangifte gedaan.

Stom achteraf want het volgende gebeurde:
Na een uur werd ik gebeld door iemand van de spoedeisende hulp die tevens transplantatiecoördinator is. Doordat er huiddonatie etc. had plaatsvonden was deze erbij betrokken en hij kreeg er lucht van dat een verklaring van natuurlijke dood is afgegeven en hij heeft de lijkschouwer gewaarschuwd.
Deze heeft contact opgenomen en verzocht om in ons uitvaartcentrum alsnog te mogen schouwen. Uiteraard kon dat. Vervolgens heb ik de ambtenaar gebeld en verteld dat ik onterecht in het bezit was van een verlof en voornemens was deze voorlopig terug te brengen.
Dat was vooralsnog niet nodig van haar, mits ik het niet eerder af zou geven dan na toestemming van de officier middels de verklaring van geen bezwaar. Dit vanwege het vertrouwen dat zij in mij heeft.

's Middags kwam de forensisch arts tezamen met twee agenten. Hij heeft geschouwd. Er heeft identificatie plaatsgevonden en er is verslag uitgebracht. De volgende ochtend kreeg ik een telefoontje van de ambtenaar dat alles akkoord was. Een nieuwe B-verklaring (waarschijnlijk stond in de oude onjuiste gegevens) gebracht.
De volgende keer zal ik in zo'n geval zelf eerst maar even bellen met de arts. Of die nu boos wordt of niet, jammer dan.

Overigens zei de lijkschouwer dat ik bij twijfel hem ook wel
even mocht bellen om te overleggen. Het is me ook een keer overkomen dat een familie vertelde dat moeder was overleden door verkeerde medicijnen. En ja, in zo'n situatie zal ik een arts die natuurlijke dood vaststeld zeker niet bellen. Dat is je wel op erg glad ijs begeven.

Een hartelijke groet,

Antwoord:

Geachte heer

Ja, dat zijn lastige situaties.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >