Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Terugbetalen kosten lijkschouwing?


14 november 2006

Vraag nummer: 4558  (oude nummer: 8494)

Geachte heer,

Ik las vraag 6069 over de kosten van lijkschouw en dat de rechter besliste dat de nabestaanden geen kosten hoefde te betalen. Kunnen nu nabestaanden die deze kosten wel hebben betaal, hun geld terug vragen?

S. Jacobs

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als de gemeente de kosten van lijkschouwing in rekening heeft gebracht bij de opdrachtgever van de uitvaart, dan kan deze persoon geen kosten terug vragen. Het gaat hier om een belasting, die onherroepelijk is nadat de termijn is verlopen waarbinnen men bezwaar kan maken.

Dat geldt voor alle rechtszaken op ieder vlak: de rechtszaak heeft alleen betrekking op de zaak waar partijen het niet eens over zijn. Ze hebben geen effect voor anderen. Alleen kan het in sommige zaken, waarbij ons hoogste rechtscollege, de Hoge Raad, een arrest wijst, zo zijn dat zo'n uitspraak maatgevend is omdat een partij zich realiseert dat ze anders altijd alle zaken op dit vlak gaat verliezen.

Zo ver is het in deze kwestie nog lang niet. Het is een arrest van de eerste rechter die met de zaak te maken krijgt. Er is geen arrest van de Hoge Raad en het gaat slechts om een specifiek soort lijkschouwing, namelijk bij euthanasie. En ik vermoed dat bij deze rechter mee speelde dat de kosten van de lijkschouwing in dit geval exceptioneel hoog waren, ruim 800,-. Dat is allemaal geen standaard situatie.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >