Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

Termijn lijkschouwing

28 oktober 2003

Vraag nummer: 2588 (oude nummer: 3274)

Geachte heer Van der Putten,

Tegen medewerkers van een zorginstelling is door iemand verteld dat binnen 3 uur na overlijden de lijkschouwing door de arts dient plaats te vinden. Kunt u mij svp mededelen of deze redenering juridisch juist is.

Met vriendelijke groet,

H. Raaijmakers

Antwoord:

Geachte heer Raaijmakers,

Was het maar zo. Er is geen termijn voor lijkschouwing; hoe eerder hoe beter natuurlijk, maar zeer weinig artsen schijnen zich te haasten als de patiƫnt toch al overleden is.

Ik denk dat men wat die termijn van 3 uur betreft in de war is met de termijn voor noodzakelijke zorg bij instellingen. Zie op de sub-site 'professioneel' bij 'Specials' het item 'Noodzakelijke zorg na overlijden in ziekenhuis'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

PS
Je kunt ook niet zeggen dat lijkschouwing binnen 3 uur na het overlijden plaats moet vinden. Want wie stelt het overlijden vast? En hoe begint die termijn dan te lopen?


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder