Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Reactie op 4583 (termijn lijkschouwing)


30 augustus 2004

Vraag nummer: 3287  (oude nummer: 4590)

Ik wil u de redenering van een regioinspectie over de termijn van lijkschouwing niet onthouden.
Bij een verwacht overlijden in de nachtelijke uren speelt de vraag naar natuurlijk cq niet natuurlijk overlijden geen rol. De spoedeisendheid om dan te komen schouwen door de arts is er niet. Wanneer er een niet-natuurlijk overlijden is moet de arts natuurlijk wel zsm komen schouwen. Aldus een regioinspecteur.

Antwoord:

Geachte heer,

Ik denk dat deze redenering van de regioinspectie onjuist is. Ook wanneer iemands levenseinde verwacht wordt, is het niet uit te sluiten dat onverwachts toch een niet natuurlijke dood wordt gestorven. De schouw is er juist voor om dat vast te stellen. Zolang er niet geschouwd wordt, is het onwenselijk dat een lichaam wordt verplaatst en gekoeld e.d.
Ik denk dat deze redenering strijdt met het doel van lijkschouwing en de strekking van de wet. Ik ben maar een leek, maar ik denk ook dat hoe langer je wacht met de schouwing, hoe slechter het is.
Ik vind het eerlijk gezegd ook een beetje minachting voor het verplegend personeel en de nabestaanden. Als je als nabestaanden en als personeel bij het overlijden bent, dan kun en mag je eigenlijk verder niets doen als er nog geen schouwing heeft plaatsgevonden. Dat is gevoelsmatig zeer onbevredigend.
Ik meen dat het wenselijk is dat de overheid op dit vlak de normen eens wat helderder maakt. Ik heb de indruk dat de medische beroepsgroep er (te) makkelijk mee omgaat.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >