Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Perfecte moord? Uw artikel rammelt


2 oktober 2002

Vraag nummer: 1225  (oude nummer: 1566)

Fri Mar 17 22:44:14 2000

Waarom rammelt uw artikel over de perfect moord? Zowel bij een aangifte van overlijden als bij het verkrijgen van een laisser passer (lijkenpas) is een uitgebreide doktersverklaring nodig (zelfs met doodsoorzaakverklaring). Daarnaast kan een lijk dat terugkomt in Nederland slechts begraven worden als er een doktersverklaring wordt overlegd. 3 Fouten in 1 artikel. Foei meneer van der Putten.

Antwoord:

Sat Mar 18 01:15:33 2000

Geachte heer of mevrouw,

Voordat men stelt dat ergens fouten worden gemaakt, is het wel zo verstandig om een en ander even te controleren. Bijvoorbeeld aan de hand van de wet en internationale verdragen op het terrein van vervoer van overledenen.

Ik nodig u graag uit uw stellingen te onderbouwen met verwijzingen naar bepalingen in een wet of een verdrag.
Ik help u in de gedachtenvorming graag een eindje op weg door u te verwijzen naar eerdere vragen en antwoorden naar aanleiding van het artikel op 1 en op 2 maart, waarin vergelijkbare aannames als de uwe werden geponeerd, en onder verwijzing naar geldend recht konden worden weerlegd. (zie 'Perfecte moord en lijkschouw bij internationaal vervoer' in de subrubriek Buitenland).

Uw onderbouwing van vermeende onjuistheden zie ik met belangstelling tegemoet.
Vooralsnog concludeer ik geldend recht te hebben beschreven. Voor de aangifte van overlijden is wettelijk geen dokterverklaring vereist (zie het Burgerlijk Wetboek); voor verzending naar landen buiten Europa is volgens artikel 11, lid 4, Blb mede door de afwezigheid van internationale verdragen geen laissez-passer vereist en begraving van een lijk in Nederland behoeft geen doktersverklaring (artikel 14, lid 3, Blb).

mr W.G.H.M. van der Putten

18 maart 2000

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >