Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Lijkschouw na breuk heup


23 april 2012

Vraag nummer: 28168

Mijn moeder van 90 jaar had de heup gebroken is met een slechte gezondheid naar ziekenhuis gebracht, is geopereerd maar is niet meer goed hersteld, haar gezondheid ging steeds verder achteruit. Ze is na 2 maanden naar een verpleeghuis gebracht,en is na 14 dagen overleden een arts werdt er bij geroepen, wilde niet een overlijdings akte teken liet een GGD arts komen zij zij dat zij dit niet mocht doen omdat mijn moeder de heup gebroken had en dat dan ggd arts het moest doen en dat met de officier van justie haar bevinding door moest geven. klopt dit?
Ik kom met veel mensen in kontact en heb hier nooit van gehoord.
Graag van u een antwoord hier over,

groeten P.M. van Veldhoven.

Antwoord:

Geachte heer,

Ja, dit klopt. De theorie die hier achter zit is dat het overlijden veroorzaakt is door een ongeval. Zou uw moeder niet de heup gebroken hebben, dan zou al het andere ook niet gebeurd zijn, zo is de redenering van de artsen.

Een overlijden als gevolg van een ongeval geldt formeel als een niet-natuurlijke dood; in dat geval mag niet de behandelend arts maar moet een gemeentelijke lijkschouwer (dat zijn vaak GGD-artsen) de overledene schouwen.

Ik vind het persoonlijk ook nogal ver gezocht in zo'n situatie als van uw moeder. Maar van de andere kant is het natuurlijk wel zo dat men het beter altijd serieus kan nemen.

Ik meen me te herinneren dat over dit soort gevallen nog een aardig filmpje bestaat. Ik zal het opzoeken en onder aan dit antwoord plakken. Ja, hier heb ik het:


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals over 2 lichamen in 1 kist:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE