Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Kosten overbrengen lichaam iov politie


5 juli 2010

Vraag nummer: 7624  (oude nummer: 15883)

Goedemiddag,

Op 21 mei is mijn vader door de politie s'morgens om 10:00uur in huis aangetroffen. Bij de schouwing is een natuurlijke dood vastgesteld, echter staat er lijkvinding op de akte omdat de exacte dag niet kon worden vastgesteld. Om 12:25 heeft de politie opdracht gegeven om het lichaam van mijn vader naar een mortuarium over te brengen.. Om 14:00uur heeft de "melder" (werkgever van mijn vader) de politie gebeld of er meer bekend was. Toen kreeg hij te horen dat mijn vader was aaangetroffen. De politie heeft een ex-stiefmoeder (van jaren geleden) om 16:00uur gebeld met de vraag of er kinderen zijn en of mijn ex-stiefmoeder mij wilde opzoeken omdat zij geen tijd hadden daarvoor? Om 20:30uur ben ik via de hyves opgezocht en toen hoorde ik het pas.

Mijn vraag: Ik heb opdracht gegeven voor de uitvaart (hij was ondervezekerd) en uiteraard betaal ik alle kosten. Echter worden mij kosten berekend voor het vervoeren iov politie en mortuariumkosten. Ik ben het daar niet mee eens, omdat zij niet de moeite hebben genomen om mij in de GBA te zoeken en mij te laten beslissen.
Politie zegt dat ik moet betalen maar de circulaire afbakening tussen politie-justitiekosten lV 6.4 (lijkvinding) zegt wat anders. Ik hoop dat u mij een antwoord kunt geven...

Alvast bedankt!

mvg Debby

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik begrijp uw verwijzing naar de Circulaire afbakening tussen politie-justitiekosten IV 6.4 niet. Daar staat in dat de politie de kosten in rekening kan brengen bij de nabestaanden. Ik kan er niet uit halen dat men u de kosten niet in rekening kan brengen. Misschien is het verwarrend voor u dat er ook staat dat men de kosten in rekening kan brengen bij de gemeente, maar dat is alleen in het geval dat er geen nabestaanden (bekend) zijn. De gemeente kan de kosten overigens ook altijd geheel op kinderen van de overledene verhalen, dus daar schiet u niets mee op.

Ik kan mij goed voorstellen dat u er niet blij mee bent dat men u pas 's avonds via een wat vreemde omweg van het gebeurde in kennis heeft gesteld. Maar dat verandert niets aan de zaak.

Los van de situatie is het niet vreemd dat de kosten van de lijkschouw en transport naar een mortuarium voor uw rekening (en die van eventuele andere kinderen of erfgenamen) komen. Dat zou ook het geval zijn geweest als men u eerder had kunnen waarschuwen en zelfs als u zelf bij het overlijden aanwezig was geweest. Er was dan misschien een andere arts geweest of u had misschien een ander mortuarium uitgekozen, maar dergelijke kosten zijn er gewoon altijd.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE