Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Invullen dokterspapieren door uitvaartleider


27 februari 2017

Vraag nummer: 49818

Goedemorgen,

Een huisarts bij ons in Sliedrecht vraagt mij om de dokterspapieren in te vullen en bij hem langs te komen voor een handtekening. Ik heb hem gezegd dat ik geen dokterspapieren heb. Daar kreeg ik als antwoord op dat de 'grote uitvaartonderneming' hier in Sliedrecht dat altijd keurig netjes voor hem verzorgd. Ze vullen de papieren in en komen dan bij hem langs voor een handtekening. Ik heb dit bij nog geen enkele huisarts meegemaakt, maar het lijkt mij ook dat dit helemaal niet mag. Ik heb geen dokterspapieren in huis en ik weet ook niet of dit wel mag. Heeft u voor mij advies hoe hier mee om te gaan? Bij voorbaat dank. Met vriendelijke groeten, Thea de Jong/Orchis uitvaartzorg

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik heb nog nooit gehoord dat een uitvaartonderneming voor de schouwarts de dokterspapieren invult. Het lijkt mij overigens alleen kunnen voor het doktersbriefje A en niet voor het doktersbriefje B voor de statistiek. De inhoud van het doktersbriefje B valt onder het medisch geheim. De inhoud van het doktersbriefje A lijkt mij eigenlijk ook medisch geheim, maar het wordt vaak door de uitvaartondernemer die aangifte van overlijden doet, bij de gemeente ingeleverd. Niet in een gesloten enveloppe, zodat hij er toch kennis van kan nemen. Maar het hoort eigenlijk niet dat een uitvaartleider er kennis van neemt.

Op de verklaring van overlijden staan de persoonsgegevens van de overledene en verklaart de arts alleen dat de overledene een natuurlijke dood is gestorven. Ik kan mij voorstellen dat ook een ander dan een arts die persoonsgegevens invult, maar de huisarts heeft die gegevens ook.
Er is naar mijn mening meer kans op fouten in de persoonsgegevens als de ondernemer of een andere derde die gegevens invult, dan de huisarts. De huisarts hoort die gegevens in zijn administratie te hebben; de ondernemer heeft niet altijd onmiddellijk toegang tot persoonsgegevens, bijvoorbeeld als iemand geen paspoort of rijbewijs heeft of als zulke documenten niet snel gevonden worden. Dan is het vreemd dat iemand die de gegevens zelf onder handbereik heeft, ze vraagt aan iemand die ze niet heeft.

Ik vind het merkwaardig dat een huisarts aan een ander vraagt wat hij zelf heeft en zelf verantwoordelijk voor is. Het komt op mij als een ongewenste vorm van luiheid over.

Ik zou als ik u was weigeren en zeggen 'Dat is uw verantwoordelijkheid'.

Ik zit toevallig sinds kort in een ministeriƫle werkgroep over de oppervlakkigheid en onnauwkeurigheid waarmee in Nederland overledenen soms geschouwd worden. Ik vind uw ervaring een voorbeeld hoe artsen hun taak en verantwoordelijkheid niet serieus nemen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven worden?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >