Wij verzorgen uitvaarten
bekijk de reviews

Overlijden melden: 088 - 848 82 27

In slaap overlijden; ook schouwing?

6 januari 2010

Vraag nummer: 7195 (oude nummer: 14729)

Goedemiddag,
Mijn vraag is, als iemand in zijn/haar slaap overlijdt, vindt er dan altijd lijkschouwing plaats? of is dat alleen in sommige gevallen? Wordt de begrafenis dan ook uitgesteld?

vriendelijke groet,
Marieke Baan

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er vindt altijd een lijkschouwing plaats als iemand overlijdt. Dus in alle gevallen. En heel veel mensen overlijden in hun slaap.

Een arts mag alleen een verklaring van overlijden afgeven nadat hij of zij de overledene persoonlijk gezien heeft. Als hij overtuigd is van een natuurlijke dood, kan hij meteen de verklaring afgeven. Als hij niet overtuigd is en twijfelt, of als er sprake is van een ongeluk, moet de overledene (ook nog) door een gemeentelijke lijkschouwer worden geschouwd.
De schouwende arts mag geen directe familie van de overledene zijn, om objectief te kunnen blijven.

Ik proef in uw vraag dat u denkt dat de lijkschouwing een heel uitgebreid onderzoek is, met dode mensen op een aluminium tafel in een grote kille zaal. Want zo zie je dat op TV. En dat u denkt dat dat zoveel dagen in beslag neemt, dat de uitvaart uitgesteld moet worden.
Daar is normaal geen sprake van. Overleden mensen worden gewoon thuis in bed of in het ziekenhuis bekeken en een arts ziet vaak al heel snel of sprake is van een natuurlijke dood.

Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen vindt een uitgebreid onderzoek plaats. Maar ook dat gaat gewoonlijk zo snel dat een uitvaart op een normale redelijke termijn plaats kan vinden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Print deze pagina

Spelregels

Stel zelf een vraag

Wel verplicht, maar
wordt niet gepubliceerd.

×

Spelregels

  • U kunt een vraag intypen; het antwoord staat binnen 48 uur onder de vraag.
  • De service staat open voor particulieren en voor instellingen, ondernemers en begraafplaatsen die relatie zijn van Uitvaart.nl, Juridisch Adviesbureau Van der Putten of Grafzorg Nederland.
  • Een vraag moet een algemeen karakter hebben. Bijvoorbeeld: "Moet ik een uitvaartondernemer inschakelen ", "Mag een asbus worden begraven", "Mag een begraafplaats kosten voor onderhoud rekenen ", "Mag een lijk in een ambulance worden vervoerd ".
  • Vragen die betrekking hebben op individuele situaties (bijvoorbeeld: "Ik verschil van mening met de begraafplaats over de rechten op een graf ") kunnen niet worden behandeld, omdat voor een juist antwoord veel gegevens over feiten en omstandigheden nodig zijn. Voor dergelijke individuele vragen kunt u - vrijblijvend - bij juridisch adviesbureau Van der Putten terecht.
  • Zowel de vraag als het antwoord zijn openbaar.
  • Uw vragen worden serieus en zorgvuldig behandeld, maar uitvaart.nl en mr. Van der Putten aanvaarden geen aansprakelijkheid voor onjuiste toepassingen en gevolgen.

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219 Dag en nacht bereikbaar Nee, ga verder