Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

In slaap overlijden; ook schouwing?


6 januari 2010

Vraag nummer: 7195  (oude nummer: 14729)

Goedemiddag,
Mijn vraag is, als iemand in zijn/haar slaap overlijdt, vindt er dan altijd lijkschouwing plaats? of is dat alleen in sommige gevallen? Wordt de begrafenis dan ook uitgesteld?

vriendelijke groet,
Marieke Baan

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Er vindt altijd een lijkschouwing plaats als iemand overlijdt. Dus in alle gevallen. En heel veel mensen overlijden in hun slaap.

Een arts mag alleen een verklaring van overlijden afgeven nadat hij of zij de overledene persoonlijk gezien heeft. Als hij overtuigd is van een natuurlijke dood, kan hij meteen de verklaring afgeven. Als hij niet overtuigd is en twijfelt, of als er sprake is van een ongeluk, moet de overledene (ook nog) door een gemeentelijke lijkschouwer worden geschouwd.
De schouwende arts mag geen directe familie van de overledene zijn, om objectief te kunnen blijven.

Ik proef in uw vraag dat u denkt dat de lijkschouwing een heel uitgebreid onderzoek is, met dode mensen op een aluminium tafel in een grote kille zaal. Want zo zie je dat op TV. En dat u denkt dat dat zoveel dagen in beslag neemt, dat de uitvaart uitgesteld moet worden.
Daar is normaal geen sprake van. Overleden mensen worden gewoon thuis in bed of in het ziekenhuis bekeken en een arts ziet vaak al heel snel of sprake is van een natuurlijke dood.

Alleen in zeer uitzonderlijke gevallen vindt een uitgebreid onderzoek plaats. Maar ook dat gaat gewoonlijk zo snel dat een uitvaart op een normale redelijke termijn plaats kan vinden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >