Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Bepalen datum van overlijden


9 maart 2018

Vraag nummer: 54148

Casus: Patiënt in terminale fase wordt overleden aangetroffen door een verpleegkundige om 00.00 uur. Verpleegkundige meldt dit aan de instellingsarts en krijgt de mededeling dat de instellingsarts om 9.00 uur komt schouwen. Familie wordt om 00.15 uur gebeld met de mededeling dat betreffende is overleden.
Vraag: Wat is de officiële en wettelijk geziene overlijdingsdatum? Datum van schouwen of datum van vermoedelijk overlijden voor 00.00 uur.

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

De schouwarts noteert wat de datum van overlijden is. Om dat zo nauwkeurig en correct mogelijk te doen, dient de lijkschouw ook zo snel mogelijk gedaan te worden. Dus niet na 9 uur, maar zo snel mogelijk na het overlijden. Dat staat ook in de wet: dat het zo snel mogelijk moet.
De veel voorkomende praktijk in verpleeghuizen dat men tot de volgende ochtend wacht met de lijkschouw, strijdt met de Wet op de lijkbezorging.

De officiële datum van overlijden is - de term zegt het al - de datum van overlijden en niet de datum van de lijkschouw. In het door u geschetste geval is de datum van overlijden de dag voor de lijkschouw.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Op zaterdag 14 april 2018 wordt de derde editie gehouden van de Uitvaartbeurs Amsterdam. In de historische Westerkerk kunnen bezoekers inspiratie en informatie vinden bij meer dan tachtig stands. De Uitvaartbeurs Amsterdam is de grootste consumenten uitvaartbeurs van Nederland.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaarNee, ga verder >