Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zijn prijsstijgingen bij begraafplaatsen vrij of aan regels gebonden?


17 november 2002

Vraag nummer: 1571  (oude nummer: 1936)

Mon Jun 25 13:37:59 2001

Een klant van onze uitvaartvereniging, wil het onderhoud van een 4-pers. graf eeuwigdurend afkopen. 8 jaar geleden kostte dit ƒ 3900,=. Nu dient meneer hier ƒ 40.000,= voor betalen. Het betreft een particuliere begraafplaats.
Mag dit of zijn hier regels voor?
Antwoord:
Mon Jun 25 14:07:05 2001

Geachte heer of mevrouw,

Prijsstijgingen van begraafplaatsen zijn vrij. Waar begraafplaatsen echter niet (meer) vrij is zijn, is het voor lange tijd afkopen van kosten aan een graf. Dat mag maximaal tien jaar vooruit, volgens artikel 28 Wet op de lijkbezorging.
Sommige particuliere begraafplaatsen knijpen dan een oogje dicht en kopen toch voor langere tijd af.
Maar dan voor een bedrag waar je vraagtekens bij mag stellen. Veertigduizend gulden lijkt wel heel erg veel.
Het kan zo zijn dat afkoop op een andere manier veel goedkoper is. Ik adviseer u(w klant) de zaak eens vrijblijvend voor te leggen aan de Stichting Grafzorg Nederland. Grote kans dat de zaak goedkoper geregeld kan worden. Bovendien is het verstandig om voor zo'n lange termijn toch een vorm van extern toezicht te regelen, omdat het graf toch niet per ongeluk verdwijnt.

mr W.G.H.M. van der Putten

25 juni 2001

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,
Prijsstijgingen van begraafplaatsen zijn vrij. Waar begraafplaatsen echter niet (meer) vrij is zijn, is het voor lange tijd afkopen van kosten aan een graf. Dat mag maximaal tien jaar vooruit, volgens artikel 28 Wet op de lijkbezorging.Sommige particuliere begraafplaatsen knijpen dan een oogje dicht en kopen toch voor langere tijd af. Maar dan voor een bedrag waar je vraagtekens bij mag stellen. Veertigduizend gulden lijkt wel heel erg veel.Het kan zo zijn dat afkoop op een andere manier veel goedkoper is. Ik adviseer u(w klant) de zaak eens vrijblijvend voor te leggen aan de Stichting Grafzorg Nederland. Grote kans dat de zaak goedkoper geregeld kan worden. Bovendien is het verstandig om voor zo'n lange termijn toch een vorm van extern toezicht te regelen, omdat het graf toch niet per ongeluk verdwijnt.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE