Zijn er uitzonderingen voor bloedverwanten (kinderen) m.b.t. het betalen van de begrafeniskosten (artikel 22 Wet op de lijkbezorging


22 november 2004

Vraag nummer: 3496  (oude nummer: 5008)

Geachte heer Van der Putten,

Mijn vader is al jaren ernstig alcoholist. In 1993 zijn mijn ouders gescheiden. Vanaf die datum heeft mijn vader nooit alimentatie voor ons, zijn drie minderjarige kinderen, betaald. Er is zelfs een uitspraak van de rechter wat hij nog schuldig is aan alimentatie etcetera. Als mijn vader overlijdt, moeten wij als kinderen dan toch de begrafeniskosten betalen ondanks dat wij geen opdracht geven bij de begrafenisondernemer en ondanks hij nooit in onze levensvoorziening heeft bijgedragen?Moet mijn moeder als ex-echtgenoot ook meebetalen? Alvast mijn hartelijke dank voor uw reactie.
Met vriendelijke groet,
Donja Geurtz

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De wet maakt geen onderscheid tussen goede en slechte vaders.

Of uw moeder mogelijk aansprakelijk is, hangt van omstandigheden af. Dat kan ik zo niet zeggen. Bovendien verandert de wetgeving voor ex-echtgenoten soms wel eens een beetje. Dus zegt een antwoord nu nog weinig over de vraag of het over 10 of 20 jaar ook zo is.

Verwanten die niet graag met hoge kosten opgescheept zitten, maar een risico van overlijden zien, kunnen overwegen om een uitvaartverzekering af te sluiten. Niet ter bescherming van hun vader, maar ter bescherming van henzelf.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn