Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Zelf doen; waarom is uitvaart zo absurd duur?


3 september 2015

Vraag nummer: 43654

Indien mijn kat het loodje heeft gelegd, dan graaf ik - net als vééééle anderen die in de luxe verkeren over een tuin(tje) te beschikken - een gat in mijn tuin en met een zelfgekozen ritueel, leg ik het voormalig huppelende beestje in zijn/haar graf.
Kost enkel wat fysieke energie, maar je beurs merkt er niets van.
Waarom zou mijn zoon niet een soortgelijke actie kunnen ondernemen als ik het hoekje heb gemaakt? Niks gedoe met een kist en al dat andere tralalala! Gat graven, inleggen, gat dichtmaken en aanstampen, klaar! En desnoods graaf ik dat gat zelf alvast al wel ...
Waarom moet een uitvaart zo absurd veel kosten???

Antwoord:

Geachte heer,

Een uitvaart hoeft helemaal niet absurd duur te zijn.

Uw zoon mag u ook in de hoek van de tuin begraven, mits uw tuin of althans dat hoekje de bestemming 'begraafplaats' heeft. Daar is toestemming van de gemeenteraad voor nodig en het kost tijd.
Maar het kan ook erg duur zijn. Ik ken iemand die van zijn gemeente in beginsel toestemming kreeg om een prive begraafplaatsje aan te leggen. Maar de wijziging van het bestemmingsplan kostte daarnaast nog eens 17.000,- harde euro's. Ik ken echter ook iemand die een commerciele begraafplaats wilde aanleggen; voor de bestemmingsplanprocedure moest ongeveer 150.000,- euro worden betaald.
Wat het tarief in uw gemeente is weet ik niet. Maar misschien is simpel een plekje huren op een gewone begraafplaats nog niets eens zo'n slecht alternatief.

Ja, een uitvaart is duur. Maar we zijn in Nederland ook aan heel veel service rond een uitvaart gewend en die moet ook betaald worden. Service is dat je midden in de nacht een melding van overlijden kunt doen (er is dus een call-centre dat betaald moet worden), dat er meestal binnen een paar uur een uitvaartleider op de stoep staat, dat er een luxe rouwauto, glimmende volgauto's en een keurig rouwcentrum en een luxe crematorium beschikbaar zijn, etc. Dat moet allemaal betaald worden. De personele lasten zijn hoog en die gebouwen zijn duur. De gemiddelde uitvaart kost daarom tussen de 6.000,- en 7.000,- euro.

Hoeft u die service en luxe allemaal niet en vervoert uw zoon u zelf naar een begraafplaats, dan is een begrafenis onder de 1.000,- euro uit te voeren. Een plek in een algemeen graf voor 10 jaar kost vaak tussen de 700,- en 1.000,- euro. Een graf op een kerkelijke begraafplaats is soms nog goedkoper. Men kan zelf een eenvoudig monumentje op een graf vervaardigen of enkele plantjes plaatsen. Op een natuurbegraafplaats is een monument niet nodig of zelfs niet toegestaan, wat het nog simpeler en goedkoper maakt.
Een crematie is vaak wel wat duurder, namelijk ongeveer 1.200,- tot 1.250,- euro.
Een kist is sinds 1991 niet meer verplicht.
U kunt zelfs naakt worden begraven. Zie


Als uw zoon de belangstellenden van uw uitvaart thuis nog een kopje koffie schenkt, vallen de kosten dus erg mee.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der PuttenTIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nlTIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim huis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden
(klik hier).
Zoals: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE