Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie moet uitvaart moeder betalen? (wens overledene genegeerd)


26 augustus 2012

Vraag nummer: 28886

Moeder heeft testament met benoeming van Y tot verzorgster en heeft haar meerdere malen verteld dat zij na overlijden gecremeerd wil worden en dat Y dat moet regelen. Zus M. is het daar niet mee eens en ontvreemd op enig moment het originele testament uit huis van Y. Moeder wordt ernstig ziek en wordt opgenomen in verzorgingstehuis en uiteindelijk in ziekenhuis.
Vrijdag 8 juni neemt M. contact op met de begrafenis onderneming en regelt de gehele begrafenis en koopt ook een familiegraf. Op 12 juni overlijdt Moeder. Y neemt contact op met de begrafenis ondernemer en hoort dat alles al geregeld en getekend is door M als opdrachtgever. Geheel ontsteld en in de war onderneemt Y verder geen actie. Ze gaat zelfs niet naar de begrafenis uit angst dat zij zich daar niet goed kan houden en er tijdens de ceremonie een grote rel ontstaat. Y heeft wel als enige zeggenschap over de bankrekening van Moeder en verdeelt de nalatenschap over de drie zusters. Y vindt dat als M de begrafenis heeft geregeld zonder rekening te houden met het testament en zonder overleg met de andere zussen zij de kosten voor de begrafenis maar moet betalen. M gaat hier niet mee accoord en schakelt een advocaat in. Die eist van de beide zussen 1/3 deel van de totale kosten.
Beide zussen Y en L (schrijfster van deze vraag) willen best meebetalen in de kosten maar dan de kosten die gemaakt zouden zijn als alles volgens de wensen van Moeder geregeld zou zijn.
Advocaat van M eist binnen 1 week betaling anders wordt er een kort geding aangespannen tegen ons beide. Staat M in haar gelijk? Kan iemand zomaar een testament negeren en doen wat zij wil?
Ik zie uw antwoord tegemoet.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als zus M kennis draagt van de inhoud van het testament en de laatste wens van moeder (crematie), maar die wens negeert, zie ik geen reden om de door M gemaakt kosten van een graf en begrafenis te vergoeden.
Het dreigement van een kort geding van de advocaat van M lijkt mij niet zo serieus te nemen. Een kort geding kost waarschijnlijk meer dan het bedrag waar het om gaat, behalve wanneer M pro deo kan procederen.

Ik vraag mmij echter af of er in dit geval wel sprake is van een testament. U schrijft: "Zus M. is het daar niet mee eens en ontvreemd op enig moment het originele testament uit huis van Y." Dat kan echter niet. Het origineel van een testament bewaart altijd de notaris, o.a. juist ook om te voorkomen dat iemand het kan verduisteren. Betrokkene krijgt alleen een kopie. Misschien had uw moeder geen testament (dat alleen een notaris kan opstellen (en bewaren)), maar een codicil. Dat had echter zus M ook moeten respecteren.

De zaak had niet zo moeten lopen als hij nu gelopen is. Y had na het overlijden van moeder, toen zij merkte dat M de wensen van moeder negeerde, actie moeten ondernemen en nakoming van het testament/codicil moeten regelen, zonodig met behulp van een advocaat.

Ik zou in uw geval niet betalen en een eventuele dagvaarding van de advocaat van M afwachten. Dan hebt u nog tijd genoeg om zelf een advocaat in de arm te nemen die de kwestie kan beoordelen. Er is geen reden om nu in paniek te raken.
Ik schat in dat er geen dagvaarding komt, simpelweg omdat de kosten van een gemiddeld kort geding of andere rechtszaak hoger zijn dan die van een gemiddelde crematie. Voor M valt met een rechtszaak vermoedelijk niets te winnen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?


Zie over de vraag of je iemand kunt verbieden om afscheid te nemen van een overledene:

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE