Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wie is aansprakelijk voor de crematiekosten


2 februari 2009

Vraag nummer: 6135  (oude nummer: 12240)

Ik ben voor 100% afgekeurd voor werk en zal tot mijn 65ste in de uitkering blijven.Ik heb momenteel een WIA uitkering van het UWV. Mocht ik te komen overlijden, wie moet dan mijn crematiekosten betalen?Ik heb geen familie (familie onbekend en als ze er al zijn wonen ze in een arm land), weinig vrienden, en ben sinds een paar jaar officieel gescheiden van mijn partner. Ook al woon ik nog wel samen met haar. Ik wil gecremeerd worden sowieso en mijn as wil ik naar mijn geboorteland in Azie verstrooid hebben.
bedankt.

Antwoord:

Geachte heer,

De kosten van de crematie moeten betaald worden uit uw nalatenschap. Dat kan spaargeld zijn, uw inboedel of de auto.
Als dat niet voldoende is, is dat het risico van de persoon die de uitvaart regelt. Als dat uw voormalige partner is, of een vriend of wie dan ook, loopt die het risico dat de nalatenschap de kosten niet helemaal dekt. Dan heeft die persoon pech.

Als iemand dat risico niet wil nemen, om welke reden dan ook, kan de gemeente de uitvaart regelen. De gemeente heeft er met de uitvoering wel rekening mee te houden wat uw (vermoedelijke) wens zou zijn: begraven of cremeren. Maar met extra wensen als het verstrooien van as in uw geboorteland heeft zij niets te maken. De gemeente regelt alleen zo goedkoop mogelijk de basisvoorziening crematie en verder niets. Zij hoeft bijvoorbeeld ook geen opbaren en rouwdienst te organiseren. De as kan bij het crematorium worden verstrooid. De kosten kan zij verhalen op de nalatenschap, wat betekent dat beslag kan worden gelegd op banktegoeden en ze de inboedel en de auto door een opkoper kan laten meenemen. Als er kinderen zijn, kan de gemeente die kinderen verplichten om de (rest)kosten te betalen, dat is een speciale wettelijke regeling. En verder houdt het op.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de subrubrieken Overige onderwerpen > Kosten uitvaart en Uitvaart door gemeente.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE