Wie betaalt de nota (kinderen of weduwe)


13 juni 2017

Vraag nummer: 51000

Mijn vader is overleden en is getrouwd voor dat hij kwam te overlijden met mevr, x .
Nu is het zo dat wij als de kinderen de nota van de uitvaart moeten betalen klopt dat? mevr. x heeft getekend voor de crematie. en wij als kinderen niet. maar ze is getrouwd en dus zijn partner.

Met vriendelijke groet a

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

In de door u beschreven situatie is het zo dat als de weduwe van uw vader opdracht heeft gegeven voor de crematie, zij verantwoordelijk is voor de kosten van de crematie. Zij is een overeenkomst aangegaan met de uitvaartondernemer en het crematorium.

Echter, de weduwe heeft - net als iedereen die opdracht geeft voor een uitvaart - recht op vergoeding van de kosten uit de nalatenschap.
Ik vermoed dat zowel de weduwe als de kinderen ieder voor een gelijk deel erfgenaam zijn van uw vader. Dat is althans normaal gesproken het geval. Dan moeten de weduwe en de kinderen ieder voor een gelijk deel de kosten dragen. Als er bijvoorbeeld 2 kinderen zijn, moeten de weduwe en de kinderen ieder eenderde deel betalen.

In het normale geval worden de uitvaartkosten direct van de erven-rekening van de overledene betaald. Want het is overbodige rompslomp om de opdrachtgever te laten betalen en die dan weer terug te betalen. Maar vaak is er 'gedoe' over betalingen. Daar hoeven een uitvaartondernemer en een crematorium niet op te wachten. Zij hebben recht op tijdige betaling door de opdrachtgever.

Echter, het kan zo zijn dat de kinderen afstand doen van de erfenis. In een geval als dit blijft dan alleen de weduwe over als erfgenaam en moet zij de gehele kosten betalen. Als de weduwe ook afstand zou doen van de erfenis, blijft ze toch verantwoordelijk voor de kosten omdat ze de opdracht heeft gegeven.

Zie de antwoorden op tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een vader of moeder in de subrubriek 'Kosten uitvaart' van de rubriek 'Overige onderwerpen'.

Zie ook: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wat mag in de kist mee begraven of gecremeerd worden?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >