Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wat zijn onze plichten bij het overlijden van mijn schoonmoeder


20 juni 2016

Vraag nummer: 46521

Mijn man en ik hebben al enige tijd geen contact meer met zijn moeder.
Omdat mijn man nog wel een en/of rekening heeft kan hij zien dat zij haar spaar rekening heeft leeg getrokken( een was bestemd voor een begravenis/ crematie) waarschijnlijk is dit geld naar mijn schoonzus gegaan, maar dat ter zijde. wij hebben er allebei geen zin in om te moeten betalen voor de uitvaart en of mogelijke schulden. Kunnen wij onze handen ervan aftrekken als dit aan de orde zou komen?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als uw schoonmoeder overlijdt en u geeft geen opdracht voor de uitvaart, kan men u niet aansprakelijk of verantwoordelijk houden voor de kosten.

Als u man niet aansprakelijk wil zijn voor eventuele schulden, kan hij afstand doen van de erfenis of de erfenis alleen beneficiair aanvaarden. Kijk op de site notaris.nl voor de verschillen.
Overigens: alleen uw man is erfgenaam, u niet.
Maar als u in gemeenschap van goederen gehuwd bent en hij schulden erft, dan zit u opeens ook met schulden opgescheept.

Als u kinderen hebt, moet u bedenken dat die erfgenaam in plaats van uw man zouden kunnen worden. Misschien is dat ook niet verstandig.
Maar goed, dit is geen site over erfrecht. Ik waarschuw alleen. Vaak kunnen kinderen en kleinkinderen samen afstand doen van de erfenis.

Als uw man geen erfgenaam wil zijn, moet hij geen enkele handeling verrichten waarbij hij zich zo gedraagt door spullen uit het huis van zijn moeder te halen.

Er is nog wel een uitzondering waarbij uw zoon wel op kan draaien voor uitvaartkosten. Dat is het geval als noch uw man noch zijn zus, noch kleinkinderen of vrienden de uitvaart willen regelen en de gemeente het uiteindelijk doet. De gemeente kan haar kosten op uw man verhalen. Ook als hij de erfenis weigert.

Zie vergelijkbare vragen in de subrubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente'. Daar is uitvoerig(er) antwoord gegeven op ruim honderd vergelijkbare vragen als "Wat als mijn vader, moeder of broer of zus overlijdt en ik er niets mee te maken wil hebben?".

Ik attendeer mensen vaak op de mogelijkheid om toch zelf tegen lage kosten de uitvaart te regelen. Vaak is dat een goedkopere oplossing dan wanneer de gemeente een uitvaart regelt. Zie mijn antwoorden op vergelijkbare vragen van de afgelopen 2 jaar.
Bij een begrafenis is bijvoorbeeld een graf voor 10 jaar bij een natuurbegraafplaats een optie. De kosten zijn laag en er zijn geen kosten voor een grafsteen.

Zie bijvoorbeeld 'Natuurlijk begraven op nieuwe natuurbegraafplaats Midden Limburg'


Men kan ook besluiten om geen uitvaartverzorger in te schakelen. Of alleen voor een deel van de handelingen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartmarkt.nl


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE