Wat moeten mijn kinderen doen bij ons overlijden?


30 april 2014

Vraag nummer: 38208

Stel dat wij door een ongeval komen te overlijden!

Wij hebben nauwelijks spaargeld en alleen een overlijdensrisico verzekering van € 10.000,-- voor mijn vrouw!
Ons huis staat zo´n € 60.000,-- onder water!

Wat moeten mijn kinderen doen om niet zelf in financiële problemen te komen?

Antwoord:

Geachte heer,

U moet voorlopig nog maar niet dood gaan, dat is het verstandigste. Dat er weinig financiële reserve is, is dan geen probleem. En de problemen op de woningmarkt zullen over een aantal jaren ook wegebben. Het 'onderwater staan' van een huis is geen probleem zolang men het huis niet hoeft te verkopen (of er een ander gelijkwaardig huis voor terug koopt). Het voelt nu alleen niet fijn en geeft onrust.

Maar helaas is het zo dat iedereen het risico loopt om voortijdig te overlijden. Dus ook u. Als er weinig spaargeld is en er alleen een verzekering met een uitkering is bij het overlijden van uw vrouw, dan lijkt het mij verstandig dat u een uitvaartverzekering voor uzelf neemt. Dan zijn de kosten van het moment tenminste gedekt.

Wat er verder moet gebeuren, kan ik u niet zeggen. Want dat hangt dan te veel van de situatie af. Kan, als alleen uw vrouw of als alleen uzelf komt te overlijden, de ander de kosten van de hypotheek opbrengen? Zo ja, dan is het onder water staan van het huis geen probleem. Dat probleem zal in de tijd vanzelf worden opgelost. Je ziet in de prijzen van woningen altijd grote golven, dat is al eeuwen lang zo. Maar gemiddeld over lange termijnen stijgen de prijzen gelijk aan de inflatie. In Nederland zijn hier al 4 eeuwen cijfers van bekend. Dus uiteindelijk komt het goed. Vanzelf.

Als u beiden plotseling samen komen te overlijden, moeten de kinderen de nalatenschap misschien uitsluitend onder voorwaarden accepteren of verwerpen. Dan is advies van een notaris nodig. Het heeft geen enkele zin om daar nu hier over te speculeren. U hoeft nu maar een ding te weten: de kinderen moeten ogenblikkelijk, dezelfde dag, een notaris om advies vragen.

Over hoe het zit met de betaling van een uitvaart als er geen geld is en (waarschijnlijk) schulden zijn, zijn al tientallen vragen gesteld. En natuurlijk beantwoord. U vindt zulke vragen in de lijst van 'Meest gestelde vragen' en vele vergelijkbare vragen in de subrubrieken Kosten uitvaart en Uitvaart door gemeente (in de lijst helemaal links op uw scherm).

Zie ook: zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?


Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Vergelijk offertes van uitvaartondernemers via de nieuwe site Uitvaartmarkt.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Bijvoorbeeld: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn