Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Wanneer moeten kinderen de uitvaart betalen?


9 augustus 2022

Vraag nummer: 65276

Beste meneer Vd Putten,

Wanneer moeten de kinderen de uitvaart betalen (als ze hem niet zelf regelen)?

Nu lees ik weer:

Het is zo dat de kosten van de uitvaart uit de nalatenschap van de overledene moet worden betaald. Als de nalatenschap onvoldoende groot is, dan moeten de erfgenamen betalen. Maar als de kinderen geen erfgenamen zijn, hoeven ze dat niet

terwijl ik eerder gehoord dacht te hebben dat kinderen sowieso de kosten van de uitvaart moeten betalen, ook al verwerpen ze de erfenis??

Hoe zit het nu?

Groet
X

Antwoord:

Geachte heer,

Zowel het een klopt, als het ander. Het hangt er namelijk van af WIE de kosten van de uitvaart maakt, aan wie de kinderen dat moeten vergoeden.
Dat kunt u al zien aan de rubricering van de vragen in de adviesrubriek. Er staan vragen in de rubriek "Kosten uitvaart" en er staan vragen in de rubriek "Uitvaart door de gemeente". Die hebben dus verschillende contexten.

Als 1 van 5 kinderen de uitvaart van een ouder betaalt, mag dat ene kind die kosten verhalen op de andere kinderen als mede-erfgenamen. Als de andere 4 kinderen afstand doen van de erfenis, hoeven ze niets bij te dragen.
Dat is hetzelfde als bijvoorbeeld een oom of tante of goede vriend de kosten betaalt. Zij mogen de kosten verhalen op de kinderen, maar als de kinderen afstand doen van de erfenis, hoeven die niets te betalen. Dan kunnen ze vervolgens proberen kosten te verhalen op opvolgende erfgenamen zoals kleinkinderen of neven en nichten.

De situatie ligt anders als een gemeente de uitvaart regelt en de kosten verhaalt op kinderen van de overledene. De gemeente heeft in de wet een uitzonderlijke positie: zij mag kosten op kinderen verhalen, ook als de kinderen afstand van de erfenis hebben gedaan.

Het verschil zit hem er in of de gemeente kosten wil verhalen, dan wel een ander dan de gemeente.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Een uitvaart zoals u dat wilt, zonder compromisssen. Regel hier uw uw exclusieve begrafenis of crematie.

TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie bepaalt of iemand wordt begraven of gecremeerd?

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >