Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Volledige kosten uitvaart betalen?


25 april 2006

Vraag nummer: 4401  (oude nummer: 7917)

Hallo,

Tav van de betaling van de uitvaartkosten uit de nalatenschap heb ik een vraag. Mijn schoonvader is overleden. Hij was gescheiden en niet hertrouwd. Er is geen testament of uitvaartpolis.. Mijn vrouw en haar zus zijn erfgenaam. Een neef heeft zich opgeworpen als onbenoemd executeur en heeft opdracht gegeven tot de uitvaart. Mijn vrouw en haar zus waren niet bij de uitvaart aanwezig en zelfs niet betrokken, daar ze 1 dag voor de uitvaart in kennis zijn gesteld. Hun aanwezigheid werd niet op prijs gesteld. Volgens de neef was dit conform de wens van schoonvader. Er is sprake van een bescheiden vermogen in de nalatenschap. Ik begrijp dat mijn vrouw en haar zus moeten opdraaien voor de uitvaartkosten.
Is het mogelijk om in dit geval onder de kosten van de franje uit te komen? Ik denk hierbij aan de kosten van de koffietafel, de rouwkaarten (waar de erfgenamen NIET op vermeld worden), de volgauto (geen gebruik van gemaakt door de erfgenamen), het condoleanceregister, de kosten van de geluidsopname van de plechtigheid (ook niet ontvangen)?

Groet,

Gerard.

Antwoord:

Geachte heer,

Een heel vervelende situatie natuurlijk, als je het gevoel hebt niet helemaal welkom te zijn, behalve als de portemonnee getrokken moet worden.
Maar de uitvaartkosten komen ten laste van de nalatenschap, de erfgenamen betalen het niet zelf, ze krijgen alleen een minder hoge erfenis.
Alle normale kosten behoren tot de uitvaartkosten die de erfgenamen moeten accepteren. De door u genoemde kosten van een koffietafel, rouwkaarten, een volgauto, het condoleanceregister en de kosten van de geluidsopname van de plechtigheid, zijn normale kosten.
Het klinkt onfatsoenlijk dat uw vrouw en schoonzus er zo buiten zijn gehouden, maar het is geen rechtsgeldige reden om over (de hoogte van) deze kosten te twisten. Erfgenamen moeten dit soort kosten accepteren, ook als ze er zelf geen baat bij hadden en buiten zijn gehouden. Betalen en niet meer aan denken, is mijn advies.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE