Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verwerpen erfenis (door broers en zussen, om niet aansprakelijk te zijn voor uitvaartkosten)


25 april 2020

Vraag nummer: 60589

Geachte,
u stelt dat broers en zusters niet aansprakelijk zijn voor de kosten van een uitvaart maar moeten zij de aanvaarding van de erfenis nog wel verwerpen bij een notaris met bijbehorende notariskosten??
Zie uw reactie graag tegemoet.
Met vriendelijk groet,
Johan van der Wal

Antwoord:

Geachte heer,

Broers en zussen van een overledene zijn alleen aansprakelijk voor de kosten van de uitvaart van een overleden broer of zus:
- als zij zelf opdracht geven voor de uitvaart;
- als zij erfgenaam zijn van de overledene. Dat kan alleen als de overledene geen (huwelijks)partner of kinderen heeft, dan wel wanneer er wel een partner en kinderen zjn en die partner en kinderen afstand van de erfenis hebben gedaan. Datzelfde geldt als de overledene nog ouders heeft.
De broers en zussen kunnen afstand doen van de erfenis en zijn dan geen erfgenamen meer. Maar dan zijn vervolgens hun kinderen de nieuwe erfgenamen. Het is verstandig als die kinderen, neven en nichten van de overledene, dan meteen ook afstand doen. De rechtbank maakt een akte op.

Het verwerpen van de erfenis hoeven de broers en zussen niet bij een notaris te doen. Dat kan goedkoper. Namelijk om het direct zelf bij de rechtbank te doen. De notaris doet het ook bij de rechtbank, maar fungeert dan als een doorgeefluik.
Het is goedkoper om het zelf bij de rechtbank te doen, maar het is makkelijker voor de meeste mensen om het via de notaris te doen. De notaris is in de buurt en vertelt precies wat nodig is; een rechtbank is vaak niet of minder in de buurt en dan moet men meer zelf uitzoeken wat nodig is.

Als broers en zussen afstand willen doen, is het verstandig om het allemaal samen tegelijk te doen. De kosten van verwerping bij de rechtbank bedragen 130,- euro in 2020. Dat is per formulier dat in behandeling wordt genomen. Alle broers en zussen kunnen samen op 1 formulier. Dat scheelt dus aanmerkelijk in de kosten. Anders moet een broer of zus ieder 130,- euro betalen.

Ik weet niet wat de kosten via een notaris zijn. Dat kunt u zelf vragen. Ik neem ook aan dat de kosten lager zijn als alle broers en zussen het samen doen, dan wanneer zij het apart doen.

Voor inlichtingen over het verwerpen van een erfenis direct bij de rechtbank kunt u contact opnemen met de griffie (dat is de administratie) van de rechtbank waar u onder valt. Als u dat niet weet, kunt u natuurlijk een rechtbank bellen en dat vragen.
U kunt ook bellen met het Rechtspraak Servicecentrum telefoon 088 361 61 61. Bereikbaar maandag t/m donderdag van 8.00 uur tot 20.00 uur en op vrijdag van 8.00 uur tot 17.30 uur.

Zie ook https://www.juridischloket.nl/familie-en-relatie/erfenis/hoe-kan-ik-een-erfenis-verwerpen/

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een broer of zus.

Zie ook de vragen over de kosten voor broers, zussen of andere familieleden als de gemeente de uitvaart regelt, maar de kosten wil verhalen op erfgenamen. Deze vragen staan in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente; vragen van publiek'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >