Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verplichting uitvaart van ouder te regelen en betalen?


23 mei 2013

Vraag nummer: 34664

Is een kind verplicht de uitvaart te regelen en te betalen van de ouders ?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

U mailt met een Belgisch mailadres en u hebt een (mooie) Vlaams klinkende naam. Dat doet vermoeden dat u zou willen weten hoe het met de verplichtingen van kinderen in Belgiƫ zit. Dat kan ik u helaas niet zeggen.

In Nederland is het zo dat kinderen niet verplicht zijn de uitvaart van een ouder te regelen. Ik denk dat het in Belgiƫ net zo is.
Dat heeft een praktische achtergrond. Stel dat kinderen op wereldreis zijn en niet bereikt kunnen worden, of langdurig in een ziekenhuis verblijven, dan kan toch iemand anders de uitvaart regelen. Er zijn bovendien helaas veel kinderen en ouders die in onmin met elkaar leven. Het is voor niemand plezierig dat een onwillig persoon de uitvaart moet regelen. Daartoe verplicht de wet niet. Dat wordt per definitie niet het liedevolle en waardige afscheid dat ieder mens verdient. Ja, ook dit soort aspecten weegt een wetgever af.

Een kind hoeft niet altijd de kosten van de uitvaart van een van zijn ouders te betalen, maar in sommige situaties wel.
Zie: Zijn kinderen verplicht de uitvaart van hun ouders te betalen?


Als de kosten uit de nalatenschap kunnen worden voldaan, hoeft het kind niet te betalen.
Als de kinderen of andere erfgenamen samen afspreken dat niet iedereen (even veel) hoeft bij te dragen aan de kosten als de nalatenschap onvoldoende is, is dat een geldige afspraak.
Als er niemand is die de uitvaart kan of wil regelen, doet de gemeente het. De gemeente heeft volgens een speciale wettelijke regeling altijd het recht om de kosten op kinderen te verhalen. Ook als kinderen geen erfgenaam zijn, geen geld hebben enz.

Zie ook de vraag 'Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart? in de lijst van Meest gestelde vragen. En de film:


In de subrubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente' is uitvoerig(er) antwoord gegeven op ruim honderd dezelfde vragen. Ik verwijs u er kort naar.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals de vraag: Is een uitvaartondernemer verplicht?


TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE