Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verklaring niet bereid te zijn op te draaien voor begrafenis kosten


28 februari 2016

Vraag nummer: 45369

Mijn schoonmoeder heeft een uitvaartverzekering, maar deze is niet toe reikend als ze straks overlijdt. (ze is bijna 90 jaar). Een van haar kinderen beheert naar financien, maar op een oneerlijke manier. Ik wil straks niet opdraaien voor de kosten van de uitvaart. Als ik nu daarvoor een verklaring maak en naar de rest van de familie stuur, is dat rechtsgeldig?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als aangetrouwde bent u zelf niet verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart van uw schoonouders. Dat zijn alleen de erfgenamen. Niet u bent erfgenaam, maar uw echtgenoot (m/v).

De kosten van de uitvaart van uw schoonmoeder komen voor rekening van de nalatenschap. Ofwel het wordt in korting gebracht op de erfenis die de kinderen krijgen. Of de kinderen moeten als erfgenamen samen het gat in de erfenis vullen.

Misschien bent u in gemeenschap van goederen getrouwd. Dan bent u nog geen erfgenaam, maar deelt u wel in de lusten en de lasten van uw echtgenoot.
Als u en uw echtgenoot niet willen bijdragen aan de kosten van de uitvaart, kan uw echtgenoot dat zijn of haar broers en zussen al laten weten.
Zo'n verklaring betekent juridisch niets, maar dan hebt u ze wel gewaarschuwd.
Wat juridisch wel betekenis heeft, is wanneer uw echtgenoot na het overlijden van uw schoonmoeder afstand doet van de erfenis. Dan hoeft uw echtgenoot niet als erfgenaam bij te dragen in de kosten. Maar is er ook geen aanspraak op een positief resultaat van de erfenis.
Men kan niet vooraf, als iemand nog leeft, afstand doen van diens erfenis.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Een goedkope maar waardige begrafenis of crematie.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >