Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verdeling kosten begrafenis (enkele kinderen willen kosten niet delen)


14 maart 2004

Vraag nummer: 2975  (oude nummer: 4119)

Afgelopen winter is mijn schoonvader overleden. De volgende dag was er een bespreking belegd, waar alle kinderen bij waren. Alle details werden besproken en zo ook het financiële gedeelte. Al snel werd duidelijk dat mijn schoonouders fors onderverzekerd zijn en mijn schoonmoeder niet de financiële middelen heeft om de uitvaart zelf te betalen.
Nu de rekening is gekomen zijn er 2 familieleden die zeggen 'dan maar niet mee te delen' in de kosten. Ik kan en wil niet de nagedachtenis aan mijn schoonvader bezoedelen, maar om eerlijk te zijn heb ik weinig zin om voor mijn zwager en schoonzus te betalen. Natuurlijk moet de rekening binnen 2 weken betaald worden. Hoe kan ik dit het beste aanpakken.
Bij voorbaat dank voor de genome moeite.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ik kan hier moeilijk advies in geven. Want het dilemma dat u beschrijft is heel begrijpelijk.

Echter, het is in principe het probleem van uw schoonmoeder en niet van u. Uw schoonmoeder weet, wist of behoorde te weten dat als zij of haar man kwamen te overlijden, de middelen onvoldoende waren. U houdt in uw verhaal uw schoonmoeder uit de wind, maar in eerste instantie is het háár probleem. En in tweede instantie het probleem van haar kinderen.

En ik kan nog een heel verhaal houden over wie opdrachtgever is, wie getekend heeft, wie uitdrukkelijk of stilzwijgend in welk stadium met kosten akkoord is gegaan en daar mee voor verantwoordelijk is. Het is best denkbaar dat een advocaat de zwager en schoonzus kan 'aanpakken'. Probleem wordt alleen dat de advocatenkosten dan op den duur de uitvaartkosten kunnen gaan overtreffen. En voor de onderlinge verhoudingen is dat ook allemaal niet best. Mara ja, als kinderen niet willen meebetalen aan de uitvaart van hun vader, dan heb je in de relatiesfeer al niet meer zo veel te verliezen.

Objectief gezien behoort uw schoonmoeder het op te lossen. Zij had het ook kunnen voorkomen. Maar hoe sterk of niet sterk u zich daarin opstelt, is uw eigen keuze.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE