Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Verantwoordelijk uitvaart vader


17 januari 2020

Vraag nummer: 59768

Mijn vriendin haar vader is op 1 januari 2020 overleden
Ze had al jaren geen contact meer met hem
Ze heeft afstand gedaan van alles
Zijn dan nu haar kinderen er verantwoordelijk voor..
Gr mevr koopmann

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Kinderen zijn moreel verantwoordelijk voor de uitvaart van een vader of moeder. Maar er is geen wettelijke verplichting voor een kind om de uitvaart te regelen.

Er kan wel een verplichting zijn om de uitvaart te betalen.

Dat is het geval als kinderen erfgenaam zijn; erfgenamen zijn financieel verantwoordelijk. Dat betekent nog niet meteen dat ze de kosten uit eigen zak moeten betalen. De kosten zijn in eerste instantie te verrekenen met de nalatenschap van de overledene. Pas als de nalatenschap te klein is, moeten erfgenamen kosten uit eigen zak betalen.
Maar men kan als erfgenaam ook afstand doen van de erfenis. Als men dat tijdig en op de juiste manier doet (via de notaris of zelf bij de rechtbank), is men niet aansprakelijk voor kosten van de uitvaart en voor andere schulden.

Hier is voor kinderen echter een belangrijke uitzondering op. Als niemand een uitvaart regelt en de gemeente dat uiteindelijk moet doen, kan de gemeente de kosten verhalen op de kinderen. Ook als die geen erfgenaam zijn en afstand van de erfenis hebben gedaan.
Dat is een bewuste keuze van de wetgever geweest; als mensen zelf bij leven geen verzekering hebben afgesloten of geld hebben gespaard voor de uitvaart, dan hoeft de belastingbetaler niet de dupe te zijn. Dat zijn dan de kinderen van de overledene. Ook als er tussen ouder en kind lange tijd geen contact was, om welke reden ook.

U vraagt nog "Zijn haar kinderen er nu verantwoordelijk voor?". Dat kan zo zijn, ja. Als uw vriendin afstand heeft gedaan van de erfenis, zijn haar kinderen in haar plaats de erfgenamen van hun grootvader. En daarmee verantwoordelijk voor de kosten.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart van een ouder.

Zie ook de vragen over de kosten voor kinderen (en voor broers, zussen of andere familieleden) als de gemeente de uitvaart regelt, maar de kosten wil verhalen op erfgenamen. Deze vragen staan in de subrubriek 'Uitvaart door gemeente'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE