Veel schulden (schoon)vader en de kosten van de uitvaart


21 januari 2011

Vraag nummer: 7831  (oude nummer: 16359)

Mijn schoonvader is zwaar onder verzekerd en heeft veel schulden. Mocht hij komen te overlijden dan is de opdrachtgever aansprakelijk voor de rekening van de crematie. Nu willen wij zijn kinderen niet voor de kosten opdraaien, maar wat te doen mocht hij komen te overlijden. Wie moet de begrafenis ondernemer dan bellen? Waar vinden we voorbeeld brieven die je kan opstellen om op voorhand afstand te doen van de erfrecht. Hij heeft namelijk buiten dat hij niet goed verzekerd is ook een grote schuld die hij dan dus achter laat en waar zijn kinderen niet verantwoordelijk voor willen zijn, wat nu te doen.

Antwoord:

Geachte heer,

U kunt er als (schoon)kinderen per saldo niet onderuit om de kosten van de uitvaart van uw (schoon)vader te dragen.
Zie vraag 15482 'Verplichting kind om kosten begrafenis ouder te betalen' in de lijst van Meest gestelde vragen.
Men kan er lang over praten, veel over denken, heel internet afzoeken en op andere manieren veel tijd kwijt raken, maar men komt er niet onderuit.

Het is constructiever en slimmer om u voor te bereiden op het regelen van een nette uitvaart tegen lage kosten. Zodat u al een plan hebt voor als het zover is en dan niet door de situatie overvallen wordt.
Er zijn uitvaartondernemingen die een uitvaart tegen lage kosten aanbieden. En dan hangt het er ook van af waar u woont of waar uw schoonvader woont, wat praktisch is. Als je met de hele familie 100 km moet rijden om EUR 200,- te besparen, span je ook het paard achter de wagen.
U zou uit moeten zoeken wat de uitvaartverzkering van uw schoonvader dekt en de zaak daar op afstemmen.

Kijkt u op deze site eens naar budgetuitvaarten. Een interessante optie in de regio Amsterdam is UitvaartCompact. Bijvoorbeeld een crematie vanaf EUR 1.500,-. http://www.uitvaart.nl/nieuws_1_5906.html

In de regio Brabant en Limburg zou u eens kunnen denken aan een begraving op een natuurbegraafplaats. Zie www. natuurbegraafplaats.nl. Een begraving in een algemeen graf voor 1 persoon komt op ongeveer EUR 1200,- aan grafrecht en begraving samen; het voordeel van een natuurbegraafplaats is dat men geen duur grafmonument nodig heeft.

En zo zijn er vast nog wel andere alternatieven te vinden.
Men is natuurlijk niet verplicht om een rouwdienst te organiseren, kan kosten besparen door geen rouwkaarten rond te zenden maar e-mails, iemand zonder kist te begraven, etc. etc.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >