Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vader in verzorgingstehuis met schulden


7 maart 2008

Vraag nummer: 5254  (oude nummer: 10403)

mij vader gaat slecht en heeft veel schulden en geen polis ik laat me ook onterven zo gauw mogelijk kan dat bij leven of moeten we wachten dat hij dood is hij zit in een verz huis nou las ik dat je als ze door de gemeente begraven wordt geen huis mag leeg haalen mijn moeder is ook door de gemeente begr en ze probeeren de kosten op ons te betaalen maar het huis leeg haalen moet binnen een maand of doet het verz huis dat ?
met vriendelijke groet

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als nabestaanden zelf het huis of een kamer van de overledene leeghalen, aanvaarden ze feitelijk de erfenis. Of u dat risico wilt lopen, gelet op claims van eventuele schuldeisers, moet u zelf overwegen. Ook het nog vlak vóór het overlijden weghalen van goederen wordt door schuldeisers (en de rechter) gezien als het aanvaarden van de erfenis.
Als u zelf de kamer van het verzorgingshuis niet leeg haalt, vermoed ik dat het verzorgingshuis het doet en u er een rekening voor stuurt. Maar als u de erfenis verwerpt, hoeft u die rekening niet te betalen.

Het verwerpen van een erfenis kan nooit zolang betrokkene nog leeft.

Als een ouder door de gemeente begraven wordt, heeft de gemeente het wettelijke recht om de kosten te verhalen op de kinderen. Ofdat de kinderen de erfenis verwerpen of niet, maakt geen verschil. De wetgever stelt zich op het standpunt dat de kosten van de uitvaart onder alle omstandigheden voor rekening van de echtgenoot (als die er nog is) of de kinderen dient te komen en niet voor rekening van de belastingbetaler.

Zie de vele vergelijkbare vragen in de sub-rubrieken 'Kosten uitvaart' en 'Uitvaart door gemeente' in de categorie 'Overige onderwerpen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Zijn kinderen verplicht om de uitvaart van ouders te betalen?

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE