Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Vader geen uitvaartverzekering


9 augustus 2007

Vraag nummer: 4905  (oude nummer: 9528)

beste meneer mevrouw,

mijn vader is onlangs overleden. hij heeft echter een hoop schulden achtergelaten en heeft geen uitvaartverzekering. wel heeft hij een vriendin die de uitvaart regeld op dit moment dus de opdrachtgever is. maar zij heeft ook niet genoeg om de uitvaart te betalen omdat ze maar een uitkering heeft. mijn vader heeft 3 kinderen waarvan ik als 20jarige de oudste ben me broertje is 16 en me zusje 14. wie gaat de begravenis betalen als de opdrachtgever in dit geval niet financieel draagkrachtig is? en hoe zit het met de minderjarige erfgenamen? en wat te doen met al die schulden en kosten?
bvd X X

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Allereerst gecondoleerd met het recente overlijden van uw vader.
Ik verwijs u naar vraag 8762 "Kinderen gelijkelijk verantwoordelijk voor kosten uitvaart vader? (nee, met uitgebreid praktijkvoorbeeld)" die ook in de lijst van Meest gestelde vragen staat. Daar staat uitvoerig beschreven hoe het eigenlijk allemaal in elkaar steekt.

In het concrete geval dat u beschrijft is de vriendin van uw vader verantwoordelijk voor de kosten. Als zij die niet kan dragen kan zij contact opnemen met de Sociale Dienst van de gemeente om te bespreken of bijzondere bijstand mogelijk is.

In principe zijn ook de erfgenamen (u en uw broer en zus) aansprakelijk. Maar dat is in dit geval niet reƫel. U zelf werkt of zit misschien op school, maar u zult als u werkt met uw leeftijd geen topsalaris verdienen. U kunt en wilt misschien een kleine beetje bijpassen, maar dan houdt het op. Van uw broer en zus hoeft niemand iets te verwachten. Als uw broer werkt, zal hij ook een te klein inkomen hebben.

De erfgenamen zijn in principe aansprakelijk voor alle overige schulden, maar u kunt de nalatenschap verwerpen. Dan bent u niet meer aansprakelijk voor die schulden.

Overleg met de Sociale Dienst is het meest verstandig. En het laag houden van de kosten, natuurlijk.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE