Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaartkosten vs verwerpen nalatenschap


5 januari 2022

Vraag nummer: 64137

Goedendag,

Volgens de bank waar de overledene een rekening had, kan ik de rekening van de uitvaartkosten bij hen indienen (voor zover het saldo toereikend is) en heeft dit geen gevolgen voor het niet aanvaarden van de nalatenschap. M.a.w. er is geen risico dat ik daarmee de erfenis zuiver aanvaard. Maar is dat juist ? Er zijn schulden, hebben uitvaartkosten een andere status in deze?

Met vriendelijke groet
Bob Overvliet

Antwoord:

Geachte heer,

Wanneer men de uitvaartkosten van een bankrekening van de overledene betaalt, is dat mijns inziens juist een actie van aanvaarding van de nalatenschap.

De rekening van de uitvaart is mijns inziens niet te vergelijken met de schulden die de overledene had. Als er rekeningen van de tandarts en een klusjesman open stonden, zijn dat verplichtingen die de overledene zelf zijn aangegaan en waarvan de omvang (hem) bekend waren of konden zijn. De kosten van zijn of haar uitvaart is een verplichting die de overledene niet zelf is aangegaan. Hij of zij kon wel vermoeden dat zulke kosten eens zouden ontstaan, maar dat is iets anders.

Als de nalatenschap zo omvangrijk is dat er waarschijnlijk geen problemen zijn met (andere) schudeisers, zou ik het niet al te moeilijk maken en van het aanbod van de bank gebruik maken. Maar het is niet zo dat het geen gevolgen heeft voor het aanvaarden van de nalatenschap.

Als u aarzelt of wanneer er wellicht nog andere zaken spelen dan die u hier noemt, kan het verstandig zijn om een notaris om advies te vragen, dan wel de Notaristelefoon te bellen.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vragen over de kosten van de uitvaart en de aansprakelijkheid voor hun eventuele schulden.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en eenvoudig offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).
Zoals: Wie is verantwoordelijk voor de kosten van de uitvaart?


TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

TIP
www.urnenwinkel.nl. De mooiste collectie urnen voor de beste prijs.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

Bel nu 088 605 1219

Dag en nacht bereikbaar

JA NEE