Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaartkosten en ex-echtgenoten


24 november 2004

Vraag nummer: 3502  (oude nummer: 5022)

Op 22 november 2004 heeft u geantwoord dat ex-echtgenoten in bepaalde omstandigheden ook aansprakelijkheid hebben/zijn voor de uitvaartkosten van de ex-partner.
Welke omstandigheden zijn dit dan?
Is deze verplichting gebonden aan de onderhoudsverplichting van ex-echgenoten gebaseerd op het Burgerlijk Wetboek? En zo ja, of er dan ook sprake moet zijn van feitelijk betaalde (partner)alimentatie?

Antwoord:

Geachte heer,

Onder welke omstandigheden ex-echtgenoten precies aansprakelijk zijn voor uitvaartkosten durf ik niet te zeggen. Dan moet u in eerste instantie kijken naar de (door)verwijzingen naar artikelen in het Burgerlijk Wetboek.
Ik vermoed inderdaad dat er een relatie is met alimentatie. Maar wellicht zijn er ook ruimere verplichtingen.
Ik durf het niet te zeggen, want dat ligt op het terrein van het burgerlijk recht, familierecht en sociaal recht. Dat is niet mijn terrein en ik ben ook niet van plan me daar in te verdiepen. Boek I BW is een paar jaar geleden op dit punt voor ex-echtgenoten iets gewijzigd, staat mij bij. Maar dit soort kwesties kan onderhevig zijn aan allerlei wijzigingen op details op grond van jurisprudentie.
Ik denk echter wel dat als er een onderhoudsverplichting is, de gemeente sterk staat om er ook dit soort kosten onder te laten vallen. Dat lijkt mij zeker de geest en de strekking van de wet.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE