Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaartkosten betalen na verwerpen


10 mei 2023

Vraag nummer: 66584

Wie betaald uitvaart kosten Als iedereen de erfenis verwerpt

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als iedereen de erfenis verwerpt en er een uitvaart is geweest, geldt het volgende.

De persoon die opdracht heeft gegeven voor de uitvaart is persoonlijk aansprakelijk voor de kosten. Dat is ongeacht of die persoon erfgenaam is of niet.

De persoon die de opdracht heeft gegeven en de kosten heeft betaald, kan de kosten verhalen op de nalatenschap. Dat staat los van de vraag of de kinderen (en kleinkinderen en ooms en tantes en neven en nichten die vervolgens erfgenaam worden enz.) de erfenis verwerpen.

Dat kinderen en anderen de erfenis verwerpen, wil niet zeggen dat er geen erfenis is. Wat er aan geld of goederen van de overledene is, is dan voor de opdrachtgever van de uitvaart. Althans tot het bedrag dat hij of zij mag verhalen.

Erfgenamen zijn aansprakelijk voor de schulden van de overledene en voor de kosten van diens uitvaart, ook als de nalatenschap onvoldoende groot is om de schulden en kosten te dekken. Dan moeten ze zelf bijbetalen.
Als de kinderen van een overledene afstand doen van de erfenis, hoeven ze deze kosten niet te betalen als ze tenminste geen opdrachtgever zijn. Maar dan zijn de kleinkinderen erfgenaam en aansprakelijk. En vervolgens andere familieleden die als opvolger erfgenaam worden.

Als de nalatenschap te gering was om de kosten te verhalen en alle (opvolgende) erfgenamen allemaal afstand hebben gedaan, dan kan de opdrachtgever van de uitvaart zijn geld niet terug krijgen en heeft hij of zij pech.

Maar in normale situaties is 1 kind van de overledene de opdrachtgever en laten andere kinderen dat ene kind niet zitten. Dan leggen ze toch geld bij elkaar om de kosten te delen.

Zie in de subrubriek 'Kosten uitvaart' de vele tientallen vergelijkbare vragen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op Uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

TIP
Melden van overlijden. Landelijk gratis meldnummer overlijden: 0800-783 73 43.

TIP
Regel hier uw begrafenis of crematie.

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Heeft u op dit moment een
uitvaartondernemer nodig?

Bel nu: 088 605 1219
Dag en nacht bereikbaar



Nee, ga verder >