Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaartkosten aftrekken in 2007 of 2008?


27 februari 2008

Vraag nummer: 5234  (oude nummer: 10382)

Mijn man (fiscaal partner) is in december 2007 overleden. Van enkele kosten van de uitvaart is de rekening gedateerd in januari 2008. Ook de kosten van o.a. de grafsteen zullen pas in 2008 worden gemaakt. Moeten de kosten voor de belasting afgetrokken worden in het jaar waarin de rekening betaald is of in het jaar van overlijden? En kan ik de belastingaangifte 2007 als fiscaal partner gezamelijk met die van mijn man versturen terwijl ik voor mijn man nog geen F biljet heb ontvangen? Vriendelijke Groeten, N. vd Dungen

Antwoord:

Geachte mevrouw,

De kosten van de uitvaart en de kosten van een grafsteen zijn aftrekbaar in het jaar dat ze gemaakt zijn, dus het jaar van betaling. U kunt de dus begin 2009 opnemen in uw aangifte over 2008.

U zult zelf de aangifte over 2007 kunnen doen en op het formulier kunnen aangeven dat uw man in de loop van december 2007 overleden is, denk ik. Ik heb geen voorbeeld van een formulier bij de hand. U kunt voor de zekerheid ook even (kosteloos) de Belastingtelefoon bellen (tel. 0800 - 0543).

Ik raad u wel aan om alle kosten in 2008 te voldoen. Stel dat bijvoorbeeld de grafsteen om een of andere reden pas in 2009 (besteld en) betaald wordt, zou dat jammer zijn. Want per 1 januari 2009 vervalt de mogelijkheid van fiscale aftrek van uitvaartkosten.
Zie diverse recente vragen in de subrubriek 'Overige onderwerpen: Belastingen'.

Het kan fiscaal aantrekkelijk zijn - als u kinderen hebt die anders geen aftrek meer kunnen genieten - om zelf dit jaar ook een regeling voor uzelf te treffen. Zie bijvoorbeeld vraag
10027 'Verzekering zinvol? (en alternatieven)' in de sub-rubriek 'Overige onderwerpen: Verzekeringen'.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE