Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Uitvaart betalen met en/of rekening


23 november 2008

Vraag nummer: 5904  (oude nummer: 11787)

Mijn moeder van 93 jaar heeft geen uitvaartverzekering. Zij heeft wel voldoende geld om de uitvaart te betalen. Kan ik (ik heb een en/of rekening met haar samen) de uitvaart van haar geld betalen zonder dat ik problemen krijg met erfrecht e.d.?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Een en/of rekening is een verstandige en handige manier om toch snel bij het geld voor de uitvaart te kunnen.

Als u de rekeningen en rekeningafschriften goed bewaart, kunt u aantonen wat en waarvoor u betaald hebt, zodat u aan eventuele andere erfgenamen volledige antwoording af kunt leggen. Dat lijkt me geen problemen op te hoeven leveren. Bij derden zoals de Belastingdienst levert dat ook geen problemen op, als u daar misschien aan denkt.

Als u wel problemen verwacht, is het misschien toch verstandig als uw moeder een testament maakt en u als executeur aanstelt. Maar dat heeft eigenlijk alleen zin als ze bijvoorbeeld een eigen huis heeft of een behoorlijke som spaargeld.
Als er niet veel bezittingen zijn, maar u toch 'gedoe' verwacht, is het wellicht verstandig dat uw moeder met de hand een brief schrijft, waarin ze al haar wensen opneemt. Liefst zo gedetailleerd mogelijk. Helemaal eigenhandig schrijven en dateren en ondertekenen is juridisch van groot belang. Dan is dat een rechtsgeldig codicil.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE