Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Transportkosten/begrafenis buitenland


12 oktober 2003

Vraag nummer: 2542  (oude nummer: 3190)

Stel je hebt nog één ouder over en deze heeft een nieuwe vriend of vriendin ontmoet in het buitenland. de kinderen zijn absoluut tegen deze relatie. maar de ouder in kwestie zet zijn keuze door en wil met hem/haar in het buitenland gaan
wonen. de ouder heeft verder geen voorzienigen genomen en wil zijn woning in nederland opzeggen.
Hij woont er een jaar en komt te overlijden, op wie worden de onkosten dan verhaald m.b.t. transport begrafenis/crematie en e.v.t. gemaakte schulden?
Is transport overigens wettelijk verplicht?

Antwoord:

Geachte heer of mevrouw,

Als in dit voorbeeld de ouder in het buitenland overlijdt, kunnen de kinderen er voor kiezen om de begrafenis of crematie niet te regelen.
Of de kinderen dan aansprakelijk zijn voor de kosten van de lokale overheid om de uitvaart te regelen, hangt van de wetgeving in dat betreffende land af.
Als in Nederland een gemeente de uitvaart regelt van een buitenlander, zijn volgens de Nederlandse wet de kinderen aanspreekbaar. Dus kan de Nederlandse gemeente - eventueel via buitenlandse advocaat of rechter - de kosten op de buitenlandse kinderen verhalen.
Of 'uw' buitenland een vergelijkbare regeling heeft, weet ik niet.

Het is niet verplicht om de ouder na overlijden naar Nederland te laten transporteren. Hij of zij kan ook in het buitenland worden begraven of gecremeerd.

Als de ouder in het buitenland een vaste relatie heeft, ligt het overigens voor de hand dat die relatie de uitvaart regelt en betaalt. Dat zou ook gelden als een buitenlander in Nederland een vaste relatie heeft.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE