Schoonmoeder kan begravenis niet betalen


29 mei 2008

Vraag nummer: 5450  (oude nummer: 10789)

mijn schoonvader is recent overleden nu is mijn vraag mijn schoonmoeder is niet in staat de begravenis te betalen omdat zij niet de middelen heeft hij was ook niet verzekerd voor de begravenis nu wil ik graag weten in hoevere ik of mijn vrouw aansprakelijk is voor de begrafinis ik weet dat er ook bijzondere bijstand is maar die zeggen dat ze er niet voor in aanmerking komt omdat de kinderen het maar moeten betalen maar die kunnen het ook niet
met vriendelijke groet XX

Antwoord:

Geachte heer,

Als uw schoonmoeder opdracht heeft gegeven voor de begrafenis, is zij zelf geheel verantwoordelijk voor de kosten. Of zij aanspraak kan maken op bijzondere bijstand kan ik niet zeggen; het is verstandig als uw schoonmoeder bij de gemeente informatie hierover inwint.

Uw vrouw en andere kinderen zijn niet aansprakelijk. Zij zijn wel erfgenamen van uw schoonvader, maar de kosten van de begrafenis vallen buiten de nalatenschap zelf. Zijn begrafeniskosten zijn immers geen schulden van uw schoonvader, maar van uw schoonmoeder. Uw schoonvader had deze schuld niet bij zijn overlijden. Nu kunnen erfgenamen toch wel worden aangesproken, maar zij kunnen afstand doen van de nalatenschap.

Formeel zijn de kinderen niet aansprakelijk. Maar het kan redelijk zijn in deze omstandigheden dat iedereen binnen de familie een steentje bijdraagt.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >