Rekening crematie moeder (tante was opdrachtgever; erfrecht)


19 september 2005

Vraag nummer: 4032  (oude nummer: 6478)

Mijn moeder is ongeveer 2 maanden geleden overleden.Ik had 25 jaar geen contact met haar.Nu krijg ik de rekening van de crematie thuisgestuurd,terwijl de zus van mijn moeder de opdrachtgever was van de crematie.moet ik deze rekening betalen?Ik wil haar nalatenschap beneficiaiair aanvaarden.Heeft dit nut ?
zijn hier hoge kosten aan verbonden?

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Als dochter van uw moeder bent u erfgenaam (of een van de erfgenamen). En als erfgenaam hebt u te maken met de afwikkeling van de erfenis van uw moeder. De kosten van de uitvaart behoren tot de kosten die deel uitmaken van die afwikkeling. Dat is zakelijk gezien een volstrekt normale zaak, los van de persoonlijke verhouding. Als erfgenaam hebt u er ook voor te zorgen dat openstaande rekeningen van de slager en de bakker betaald moeten worden. In die sfeer moet u het zien.

Dat de zus van uw moeder opdrachtgever was, betekent nog niet dat zij de kosten voor eigen rekening moet nemen. Zij is alleen de kosten verschuldigd jegens de uitvaartverzorger; die hoeft niet alle 63 erfgenamen langs met de pet in de hand, als er 63 erfgenamen zijn. De opdrachtgever moet zijn rekening betalen. Maar uw tante behoort, net als iedere opdrachtgever van een uitvaart, de kosten geheel vergoed te krijgen uit de nalatenschap.

Of het in uw geval zin heeft om beneficiair te aanvaarden, kan ik u niet zeggen. Dat kan niemand van een afstand zeggen. U moet daarover met een notaris overleggen en daarbij de (vermoedelijke) financiële situatie van uw moeder, van uzelf en die van eventuele andere erfgenamen betrekken. Aan een kort oriënterend overleg zijn vaak geen kosten verbonden, maar u kunt dat vooraf vragen. Aan het beneficiair aanvaarden zijn wél kosten verbonden.

Ik adviseer u dus om met een notaris te overleggen. En u kunt ook even kijken in de collega-rubriek 'Notarieel advies' van notaris mr. C. van de Griend. Hij kan deze situatie al eerder behandeld hebben. Maar ook zijn adviezen vervangen nooit een persoonlijk advies van een notaris.

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn