Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Regelen begrafenis en schulden van overledene


12 augustus 2011

Vraag nummer: 25505

Een goede kennis van mij wil dat ik zijn begrafenis regel als het zover is. Maar hij heeft schulden. Kunnen ze mij daar aansprakelijk voor stellen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Ja, dat kan als het vooraf niet goed geregeld wordt.

De kosten van de uitvaart moeten betaald worden uit de nalatenschap, maar u hebt geen enkele bevoegdheid om daar over te beschikken. Als er toch geld uit de nalatenschap wordt onttrokken en er schuldeisers zijn, kunnen er voor u problemen ontstaan. Ook, natuurlijk, als u niet bij het geld kunt.
Als die kennis een partner en/of kinderen heeft die erfgenaam zijn, moet u bij hen uw hand ophouden om de kosten vergoed te krijgen. Dat maakt het allemaal erg lastig.

Als er schulden zijn,zou ik aan een dergelijk verzoek alleen voldoen als die kennis u de kosten vooraf vergoed heeft. Als dat niet vooraf wordt geregeld, zult u de rekeningen van de uitvaartondernemer en de begraafplaats uit eigen zak moeten betalen en moet u maar afwachten of u de kosten vergoed krijgt.

Zie over dit soort problemen in de subrubriek 'Kosten uitvaart' van de rubriek 'Overige onderwerpen' o.a. vraag 12780: 'Uitvaartkosten (oudtante; erfgenaam weigert vergoeding kosten)';
vraag 12360: 'Oom wil dat ik zijn begravenis regel' en vraag 12367 als reactie op 12360.
en ook de vraag 'Uitvaart regelen buiten de kinderen om' van 1 mei 2009 in de lijst van Meest gestelde vragen.

Ook wijs ik op het voorkomen van problemen zoals bijvoorbeeld in vraag 11594: 'Executeur-testamentair? (Risico kosten regelen uitvaart)'en vraag 11455: 'Verantwoordelijk voor de uitvaartkosten? (Regelen uitvaart oude dame; erfgenamen zijn boos)' in de subrubriek Overige onderwerpen > Kosten uitvaart.
Ook een voorbeeld met boze erfgenamen is vraag 11388 in de subrubriek Overige onderwerpen > Vragen van uitvaartondernemers.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE