Regelen begrafenis en schulden van overledene 2


12 augustus 2011

Vraag nummer: 25506

De kennis die mij gevraagt heeft zijn begrafenis te regelen heeft wel een begrafenis verzekering.
En voor zover ik navraag heb gedaan is hij goed verzekerd. Het gaat mij erom dat ie elders schulden heeft en dat ze mij die aan kunnen rekenen als ik zijn begrafenis regel. Hij is een alleen staande man.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dan hangt het er van af wat voor soort verzekering het is en hoe die uitkeert.

Als het een verzekering is die een bedrag aan de nabestaanden uitkeert, hebt u het probleem dat ik in mijn vorige antwoord beschreef.
Als het een naturaverzekering is die geen geld uitkeert, maar alleen diensten verricht, kan het goed gaan. Maar sommige naturaverzekeringen dekken niet automatisch de gehele kosten van de uitvaart; vaak moet er dan toch nog iets bijbetaald worden.
De kreet 'goed verzekerd' zegt mij nog helemaal niets. Het kan zijn dat een dekking in 2011 voldoende is, maar niet waardevast is en in bijvoorbeeld 2020 of 2030 onvoldoende is.

Wat de schulden elders betreft: als u geen erfgenaam bent en voor de uitvaart geen geld gebruikt dat te zijner tijd formeel in de nalatenschap valt, kunt u geen problemen krijgen met schuldeisers van de overledene.

Deze vraag leent zich eigenlijk niet voor een advies op afstand. Pas als iemand de verzekeringspapieren heeft gezien en de voorwaarden en risico's kan beoordelen, is een goed antwoord mogelijk.
De belangrijkste vraag is of de uitvaart met deze verzekering helemaal buiten de nalatenschap om geregeld kan worden. Zo ja, dan hoeft u geen problemen te verwachten.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Naam *:  
E-mailadres *:
De titel van uw vraag *:
Uw vraag *:
* Wel verplicht, maar wordt niet gepubliceerd in de website (alleen uw vraag en antwoord).   Verzenden >
Landelijk meldpunt overlijden
088 - 848 82 27
De hele nacht, Direct een dienstdoende uitvaartondernemer aan de lijn