Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Politie geeft opdracht vervoer en bewaring regionaal uitvaartcentrum; wie moet dat betalen?


29 augustus 2016

Vraag nummer: 47130

Beste heer vd Putten.

Mijn vader is dood in zijn woning gevonden. Het was een natuurlijke dood en schijnt rond 21:00 uur te zijn gevonden. Politie en schouw arts zijn aanwezig geweest. Politie heeft opdracht gegeven voor het overbrengen naar een uitvaartcentrum waar zij mee samen werken. Mijn zus is echter pas rond middernacht geïnformeerd over het overlijden door de politie middels een huisbezoek.

Dus mijn vader is over gebracht naar Monuta in opdracht van de politie. Alleen mijn vader had de wens, wat ook staat in zijn wilsbeschikking, om de uitvaart door een andere uitvaartmaatschappij uit te laten voeren. Beide uitvaartondernemingen zijn gevestigd in dezelfde stad.
De andere uitvaart maatschappij heeft mijn vader vervolgens bij Monuta opgehaald en verder de uitvaart verzorgt.

En toen kregen we de rekening die bestond uit 3 delen. 1 van de uitvaartonderneming. 1 van het crematorium en 1 van Monuta. Die laatste bedroeg €575,- Dit waren de vervoerskosten e.d. waar de politie opdrachtgever van was.

Mag de poltie zomaar opdracht geven aan een met hun samenwerkende uitvaartmaatschappij zonder dat er contact is opgenomen met de nabestaanden?

Zo ja, mogen de kosten dan verhaald worden bij de nabestaanden?

Doet de politie hier niet aan belangenverstrengeling?

Ik hoop graag een antwoord te krijgen.

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Dit is een lastige materie. In het algemeen zou ik zeggen dat de politie niet onmiddellijk iets moet doen aan de berging van het stoffelijk overschot, maar eerst de nabestaanden moet opsporen en informeren. Die kunnen zelf de uitvaartorganisatie inschakelen die ze willen inschakelen; veel mensen zijn voor hun uitvaart verzekerd en dan neemt die organisatie het op zich.
Van de andere kant kan het zo zijn dat uw vader al een aantal dagen dood was, dat het 's avonds was en dat de politie inschatte dat het niet zeker (genoeg) was dat men nog directe nabestaanden kon opsporen en informeren. En laat je dan een overledene nog een nacht onbeheerd in een woning liggen?
Ik zou mij kunnen voorstellen dat de politie overdag sneller de beslissing neemt eerst nabestaanden op te sporen en dat men 's avonds of 's nachts eerder de beslissing neemt om de overledene naar elders over te laten brengen.

U zou eens bij de politie kunnen informeren waarom besloten is om zonder eerst nabestaanden op te sporen en te consulteren, uw vader over te laten brengen naar een rouwcentrum.
U zou de politie ook gewoon eens kunnen vragen waarom u daar de rekening voor krijgt en niet de politie. Vragen staat vrij. Het antwoord kan wellicht reden zijn om dat acceptabel te vinden, of niet.

U kunt ook Monuta vragen waarom men meent dat u de rekening zou moeten betalen, als het een opdracht van de politie was.
Blijkbaar heeft Monuta de rekening via de andere, uw eigen, uitvaartondernemer gezonden. Maar dat verplicht u op zich nog tot niets.

Een rekening van €575,- voor vervoerskosten lijkt mij aan de hoge kant. Een derde of een kwart daarvan lijkt mij meer passen bij vervoerskosten. Ik zou als ik u was van Monuta eerst een uitvoerige toelichting op dit bedrag vragen. Wat is er voor uitgevoerd? Vervoer, OK, dat klopt. Is gebruik van een koelcel gerekend en hoeveel? Is uw vader ook verzorgd? Is hij gewassen en zijn lichaamsopeningen dicht gestopt?
Als uw vader verzorgd is en uw eigen uitvaartonderneming uw vader niet meer hoefde te verzorgen en die kosten dus ook niet meer op de rekening van uw eigen onderneming voorkomen, is er niet zoveel aan de had. Of deze noodzakelijke zorg door het ene of door het andere bedrijf is geleverd, maakt niet zoveel uit. Maar als beide bedrijven dezelfde dienstverlening op de rekening zetten, klopt er iets niet.

Wat u moet doen is eerst zoveel mogelijk feiten en feitjes uitzoeken: wat is precies gebeurd, waarom en betaalt u niet dezelfde handelingen dubbel? Als u antwoorden hebt en de balans op kunt maken, kunt u bekijken wat acceptabel is en wat niet. Bijvoorbeeld: uw vader had de eerste nacht ook gekoeld moeten doorbrengen. Als Monuta die kosten in rekening heeft gebracht en uw eigen ondernemer niet, is het redelijk dat deel van de rekening van Monuta te betalen. Enfin, zo kunt u het rijtje afgaan.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten


TIP
Laat nabestaanden niet onnodig zoeken naar oude polissen. Registreer of u een uitvaartverzekering hebt op uitvaartverzekeringsregister.nl
Ook verstandig om in te vullen als u GEEN verzekering hebt.

TIP
Vergelijk snel en simpel offertes van uitvaartondernemers via de site Uitvaartoffertes.nl

TIP
Buitenhuis La Hardoye: een paar dagen weg of een of meer weken vakantie voor 2 tot 10 personen in Frankrijk. Prachtig sfeervol zeer ruim vakantiehuis met meerdere zitkamers, open haard op 'kasteelformaat', met grote tuin, twee terrassen, eigen beekje en boomgaard op de grens van de Franse Ardennen en de Champagne. Slechts 340 km van Utrecht.
www.vakantiehuis-ardennen.info

TIP
Bezoek ook eens de video-adviesrubriek: Infotheek - reportages - kijkersvragen - juridische vragen en antwoorden (klik hier).

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE