Mr Willem van der Putten

Mr Willem van der Putten Spelregels
Over Mr Willem van der Putten
Facultatieve
Sponsors

Pensioen na overlijden?


15 oktober 2008

Vraag nummer: 5756  (oude nummer: 11464)

mijn moeder is 75, en haar financiele situatie ziet er niet te rooskleurig uit, vanwege hypotheken, spaargeld heeft ze niet, binnenkort loopt haar overbruggingslening af, en dan......?ik geloof niet dat ze een uitvaartsverzekering heeft, ik zou die alsnog voor haar af willen sluiten, maar mijn zus vindt dat onzin,want volgens haar man krijgt ze na haar overlijden toch nog wel 2 maanden haar pensioen,en dan kunnen we het daar van betalen,zelf woon ik niet in holland,zou ik een uitvaartsverzekering voor haar kunnenafsluiten?
haar pensioen is zeker niet meer dan 3000 euro per maand, mijn zus zei ook , dat ik me er absoluut niet druk om moet maken, en dat in nederland de mensen toch wel begraven worden

Antwoord:

Geachte mevrouw,

Het lijkt me geen overbodige luxe om inderdaad financieel nog iets voor de uitvaart uw moeder te regelen. De kosten van een begrafenis of crematie belopen al snel 5.000,- tot 6.000,- euro.

Ik zou er niet op vertrouwen dat het pensioen nog 2 maanden na haar overlijden doorloopt. Misschien is het zo, maar dat zou ik eerst maar eens precies nalezen en navragen, als ik u was. Het is bepaald niet algemeen gebruikelijk.

Ja, de mensen worden in Nederland toch altijd wel begraven. Dat klopt. Maar dan verwijs ik u naar de subrubriek 'Uitvaart door gemeente' in de categorie Overige onderwerpen.
Als de gemeente de uitvaart moet regelen hoeft er geen gelegenheid te worden gegeven afscheid te nemen, geen rouwdienst te houden etc. Bovendien zal de gemeende de kosten geheel op u en uw zus kunnen verhalen; daar is een speciale wettelijke regel voor. De wetgever heeft er bewust voor gekozen om niet de belastingbetaler op te laten draaien voor mensen die niet de verantwoordelijkheid nemen zelf iets te regelen.
Kinderen van een overledene kunnen dus veel beter een uitvaart zelf regelen, want de kosten krijgen ze - linksom of rechtsom - toch zelf voor de kiezen.

Met vriendelijke groet,

mr W.G.H.M. van der Putten

Stel een vraag:

Op dit moment is het stellen van nieuwe vragen tijdelijk niet mogelijk.

Om bezoekers zo snel mogelijk naar de juiste plek te helpen hebben we een eenmalige vraag:

Heeft u op dit moment een uitvaartondernemer nodig?

JA NEE